Прехвърлят още гориво от заседналия край Яйлата кораб Vera Su

Рейдовият катер SAMARA, осигуряван от влекача ALKAID, подхожда към заседналия моторен кораб VERA SU в района на защитена местност Яйлата. Днес се очаква да бъде прехвърлена поредна част от горивото на борда на заседналия преди 13 дни кораб за генерални товари.

Ръководителят на операцията вицеадмирал о.р. Румен Николов съобщи вчера, че в нощта срещу 2 октомври и по искане на властите са дадени разпореждания на капитана на VERA SU да бъде използвана машината на кораба, за да не бъде снесена кърмата на кораба към намираща се в непосредствена близост скала. След засядането кърмата на кораба отстоеше на голямо разстояние от нея. Вълнението във вчерашната нощ става причина за опасното й снасяне. Налице е била непосредствена опасност, а кърмата е била снета на по-малко от 10 метра от нея, според информация на Maritime.bg.

„Беше разпоредено от наши специалисти корабът да запусне двигателя си и благодарение работата на корабния двигател да бъде установен в позицията, в която е и да се съхрани, тъй като беше тръгнал корабът да се изнася назад“, заяви вчера Николов.

В хамбара на VERA SU нахлува вода, съобщиха властите вчера. Има готовност за евакуация на 9-членния екипаж, изградена е въжена линия за целта.

Към 03 октомври капитанът на кораба не е разпоредил евакуация.

С оглед овладяване на ситуацията е създаден Национален координационен щаб, с председатели министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и министърът на околната среда и водите Асен Личев. Членове на щаба са заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-министърът на вътрешните работи Таня Райчева, заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова и заместник-министърът на външните работи Василий Такев.

Днес в 1200 ч. щабът ще даде брифинг.

Очаквайте включване на живо в страницата на Maritime.bg във Фейсбук.

Заседнал кораб край Яйлата