Кораб Vera Su не е изоставен

Кораб VERA SU не е изоставен от корабособственика. Това заяви в ефира на Nova изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ к.д.п. Венцислав Иванов. Той коментира, че се очаква турският корабособственик да назначи нов екипаж.

Ако моряци не бъдат изпратени, държавата ще осигури VERA SU с нужните специалисти, които да осигурят провеждането на последващите операции по разтоварване на част от товара и снемане на кораба от плитчината.

„При първа възможност ще бъде назначен екипаж. Според това от какви специалисти се нуждае корабът, ще бъде взето и решението колко и какви хора да се качат. Екипажът е подготвен, въпросът е кои хора ще бъдат качени първоначално на кораба. Ясно е от какви специалисти имаме нужда, искаме да разберем дали има нужда от допълнителни хора”, коментира к.д.п. Иванов.

Видео:

„Когато времето позволи, ще се качим няколко офицери, за да проверим кой от колко души се нуждае в различните команди. В момента прогнозата не разрешава. Дори и да позволи времето, не знаем какви мероприятия ще можем да извършим. Приоритет ни е снемането на товара. За разтоварване на борда трябва да има поне трима души, които да се занимават с тази дейност. Тези подробности ще бъдат решавани на място“, подчерта кап. Иванов. 

Пред бТВ директорът на Морска администрация – Варна к.д.п. Валентин Енчев заяви, че VERA SU не е в добро състояние, не само защото е стар, а и защото засядането е довело до конструктивни щети. По думите му всякакви коментари, че корабът просто може да бъде облекчен, т.е. да бъде изведен на вода и след това провлачен, са абсолютно несериозни.

„Това е операция, която е много сериозна, тя изисква ресурс, време, да се финализират всякакви изчисления и анализи да се направят от страна на спасителната компания“, коментира той.

„Както всички знаем през вчерашния ден екипажът напусна кораба по решение на капитана, защото беше преценено, че не е безопасно екипажът да остава повече на този кораб. Това е лично решение на капитана, с което той предварително обяви тези свои намерения и нашата държава спомогна екипажът да слезе безопасно на брега“, заявява още к.д.п. Енчев.

Капитанът на VERA SU напусна последен злощастния плавателен съд, който заседна на българския бряг на 20-и септември. Той остана няколко минути на бака, отправяйки последeн поглед към VERA SU

Той допълни, че в последствие е била проведена кореспонденция с корабособственика и е било потвърдено от него, че при първа възможност екипаж ще бъде качен, но времето в момента не го позволява. „От наша страна беше гарантирано веднага, че ние имаме възможност да съдействаме чрез екипаж на кораба с цел да осигурим и опазим неговата безопасност в следващите дни, както и опазване на околната среда. Има готовност и от двете страни за съдействие, но изчакваме времето да се подобри. В тази сложна ситуация с кораба и технически, и правно корабособственикът не е обявил, че изоставя кораба си, фактът на изоставянето се дължи на това, че капитанът вижда невъзможност да остане екипажът. Нашата държава дава приоритет на корабособственика, ние нямаме желание да се разпореждаме с кораба, освен в случая, когато трябва да си опазим крайбрежието. Това е наше право, наше задължение“, каза още кап. Енчев.

Видео:

„Разтоварването към момента е невъзможно, очакваме след понеделник да се пристъпи към тази процедура. Предстои планирането на тази операция. Надявам се, че метеорологичните условия няма да доведат до по-сериозни проблеми“, заяви също пред бТВ вицеадмирал о.р. Румен Николов от ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към Морска администрация.

„Ще се предприемат мерки корабът да бъде обезопасен, но към момента е невъзможно екипаж да се качи на кораба, защото щатният екипаж слезе, а да качваме друг, който да бъде изложен на риск, не е оправдано“, допълни Николов.

Видео:

Заседнал кораб край Яйлата