Има готовност за разтоварване на кораб Vera Su

Има готовност за активиране на сили и средства за започване на разтоварването на моторен кораб VERA SU, обяви на брифинг вицеадмирал о.р. Румен Николов, главен директор на ГД „Аварийно-спасителна дейност“ към ИА „Морска администрация“. Той заяви, че началото на операцията зависи от хидрометеорологичната обстановка в района на защитена местност Яйлата, където на 20-и септември заседна 32-годишният плавателен съд.

По думите на Николов към тази сутрин – няма изменение позицията на кораба, който бе осигурен с допълнителни котви.

Днес във Варна пристигнаха надуваемите баржи, изпратени от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA). Те ще бъдат използвани за прехвърляне на част от товара на VERA SU, до който е достигнала вода. Планира се и има готовност за разтоварване на сухата част от товара на кораба, коментира още Николов. По думите му баржите ще бъдат приведени в работно състояние в началото на следващата седмица.

Междувременно се провеждат разпити с моряците в Добрич, които вчера се евакуираха от кораба. По желание на член от екипажа, бяха направени бързи тестове за коронавирус. Резултатът е отрицателен. Разпитите се извършват при закрити врата.

Още във видеото:

Коментари (0)
Коментирай