Атомна подводница удари подводен обект, има пострадали подводничари

Американската ядрена подводница USS CONNECTICUT (SSN 22) удари неизвестен подводен обект във водите на Южнокитайско море.

Инцидентът е станал тази събота, съобщиха двама представители на Пентагона, цитирани от CNN.

Пострадали са няколко подводничари, няма опасност за живота им, според съобщение на Тихоокеанския флот на САЩ.

„Подводницата е в безопасно и стабилно състояние. Реакторът на USS CONNECTICUT не е засегнат“, съобщават още от флота.

От ВМФ на САЩ уточняват, че е започнало разследване.

В официалните съобщения не се посочва, че инцидентът е станал във водите на Южнокитайско море, отбелязва се само, че подводницата удря неизвестен обект при преход в подводно състояние в международни води.

Подводната лодка е била част от активирана в Южнокитайско море флотилия, предвождана от британска ударна група.

В маневрите участват кораби на САЩ, Великобритания, Австралия, Канада и Нидерландия.

„Ние сме много обезпокоени от провокативната военна дейност на КНР в близост до Тайван“, заяви държавният секретар на САЩ Тони Блинкен пред репортери на пресконференция в Париж в сряда. „Както казахме, тези действия са дестабилизиращи. Имат потенциал да подкопаят регионалния мир и стабилност. Затова настоятелно призоваваме Пекин да прекрати военния, дипломатическия и икономическия натиск и принудата, насочени към Тайван“, допълва Блинкен.

Maritime.bg припомня, че в началото на тази година японска подводница се сблъска с кораб. Инцидентът стана във водите край нос Ашизури, префектура Кочи, Япония, съобщават местни медии. Сблъсъкът настъпи при изплаване на подводната лодка. „Екипажът [на кораба] не е разбрал за сблъсъка“, коментираха тогава властите в Япония. (Още за този инцидент, четете тук)

Maritime.bg припомня, че през 2020 г. плаващият под флага на Дания автомобиловоз HOEGH LONDON (IMO 9342205) се сблъска с подводница от състава на Военноморските сили на Южна Корея. Инцидентът стана в района на остров Гадеодо, Пусан, Южна Корея. Подводницата е плавала в надводно състояние. (Още за този инцидент, четете тук)

Maritime.bg припомня, че на 6 ноември 2018 г., настъпи сериозна опасност от сблъсък между плаващия под флага на Великобритания RO-RO пътнически кораб STENA SUPERFAST VII (9198941) и подводница от състава на флота. Кралският военноморски флот на Великобритания следва да извърши независим преглед на действията, които са взети, за да се ограничат рисковете от сблъсъци между подводници на флота и търговски кораби. Това става ясно от доклад, публикуван от Бюрото за разследване на морски произшествия на страната (MAIB). (Още за този инцидент, четете тук)

Инциденти с подводници от архива на Maritime.bg

Сблъсък между руска и американска подводница преди 50 години, виновно – морето

Илюстративно изображение. На 15 ноември 1969 г. в Баренцово море съветската атомна подводница К-19 удря американската подводница USS Gato. Подводният сблъсък едва не довежда!-->!-->!-->…

Уволниха командира на атомна подводница на САЩ, имал връзка със съпругата на подчинен

В средата на 2018 година Военноморският флот на САЩ уволни командира на подводницата от клас Лос Анджелис USS MONTPELIER (SSN-765). Тогава от командването на флота съобщиха!-->!-->!-->!-->!-->…

„Танкисти глупави! Сложили си каските на ушите и нищо не чули“ или как съветска подводница удари американски…

Преди 35 години – през март 1984 г. съветската атомна подводница К-314 по проект „Ерш“ се сблъсква с американския самолетоносач Kitty Hawk в Японско море. И двата съда!-->!-->!-->!-->!-->…

Флотът на Великобритания да предприеме мерки за недопускане на сблъсъци с подводници

Кралският военноморски флот на Великобритания следва да извърши независим преглед на действията, които са взети, за да се ограничат рисковете от сблъсъци между подводници на флота!-->…