Кап. Орлин Станчев: Държава трябва възстанови морското спасяване

Изводът от този инцидент е, че българската държава трябва да вземе мерки да възстанови морското спасяване. Нямаме един спасителен кораб. Може ли Трафик контролът да вдигне един хеликоптер и да го прати на място, след като от кораба не са отговорили на повикванията им? Засега не може. Това коментира кап. Орлин Станчев по повод засядането на VERA SU в предаването „Новият ден“ на БНР.

Повечето морски държави имат необходимата процедура за действие при подобен инцидент. В такива случаи незабавно се назначава т.нар. капитан по спасяването. Той не е член на екипажа, а специалист по спасяване. Този човек отива на място и координира цялата дейност по спасителните операции. Нещо, което не видяхме в случая с Vera Su, каза кап. Станчев.

4 бала вятър или вълна, ако ги спира какво да говорим, ако стане по-лошо времето. Това не е спасителна операция все още. А навлизаме в средата на есента и предстои сезона на зимните щормове. Корабът ще се разбие и товарът ще отиде на дъното, прогнозира кап. Станчев. 

Заседнал кораб край Яйлата