Задържаха под стража капитана и 26-годишния втори помощник-капитан на кораб Vera Su

Добричкият окръжен съд определи капитанът и вторият помощник-капитан на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU да бъде задържан под стража. Най-тежката мярка бе поискана от окръжната прокуратура за 59-годишния Х.Е. – гражданин на Турция с обвинението, че е съпричастен към инцидента, предаде БТА.

Според държавното обвинeние капитанът и вторият помощник-капитан на кораба са допуснали плавателният съд да заседне като са причинили значителни повреди на чужд имот и са създали опасност за живота на други. Прокуратурата смята също, че Х.Е. като чужд гражданин може да се укрие.

Служебният защитник на капитана на Vera Su изтъкна, че разпоредбата на чл. 340, ал. 1 от Наказателния кодекс, по която е обвинен, не е приложима спрямо него, тъй като в нощта на инцидента не е бил на вахта. Освен това не е изяснено защо екипажът не е отговарял на радиоповикванията на българските гранични власти.

Защитата посочи, че задържаният е с добро професионално поведение и не е осъждан, и поиска да бъде поставен под домашен арест – в хотела в Каварна.

Окръжният съд се произнесе, че са налице обосновани предположения за неизпълнение на страна на обвиняемия на определени негови задължения без значение, че не е бил дежурен на вахта в злополучната нощ. Освен това съдебният състав намира, че без адресна регистрация в България, има реална опасност чужденецът да се укрие.

Същата мярка е наложена и на втория помощник-капитан, който е на 26-годишна възраст, информира БНР.

Заседнал кораб край Яйлата