Риболовният бранш ще очаква компенсанции, ако се допусне замърсяване от кораб Vera Su

Снимката е илюстративна.

Риболовният бранш ще търси компенсанции, ако се допусне замърсяване на морето с азотни торове. Това заяви в интервю пред Maritime.bg председателят на сдружение „Черноморски изгрев“ Емил Милев.

„За нас става огромен проблем това, което се случи с авариралия кораб край Камен бряг и бедствието на държавните институции за неговото решаване в продължение на седмици. Основното, което тревожи рибарите, е опасността да се провали най-добрият сезон, есенният, който предстои. И това неминуемо ще стане, ако корабът не бъде изтеглен и не бъде предотвратен разлив на азотни торове. Бедствието е точно в района, където става уловът на риба през трите есенни месеца на годината. Там е концентрацията на пасажни видове риба: сафрид, чернокоп, лефер, барбуна. Всички минават от там и евентуалено замърсяване ще бъде пагубно за нас за годината“, каза Милев.

Той заяви, че именно риболовният бранш би бил най-засегнат от евентуално замърсяване.

По думите му е странно, че в кризисния щаб не са привлечени неправителствени организации, които представляват интересите на страните, които биха били засегнати при евентуално замърсяване – от сектор риболов и туризъм.

„Най-малкото трябва да ни държат в течение за това, което се случва. Не искаме да даваме мнения, да вземаме отношение, тъй като не сме специалисти, нито по морско спасяване, нито по евакуация на море, ние като най-засегнатата страна само искаме процесът да бъде ясен и проследим, за да знаем, че нещо наистина се прави за решаване на проблема, който ни тревожи толкова много“, заяви още Емил Милев.

Той коментира, че „Черноморски изгрев“ ще проведе среща със земеделския министър, на която ще се обсъди и ситуацията в кораб VERA SU.

Вижте цялото интервю тук

Заседнал кораб край Яйлата