БАМК: Капитанът на Vera Su трябва да бъде освободен

Настояваме за спешното освобождаване на капитана на кораба VERA SU и поставянето му под домашен арест до приключване на следствието. Това пише в позиция на Българската асоциация на морските капитани (БАМК), която бе изпратена до Maritime.bg по повод постоянното задържане на двамата капитани от заседналия на 20-и септември моторен кораб. Позицията на БАМК е изпратена и до прокуратурата.

Публикуваме позицията на БАМК без редакторска намеса:

Българските капитани от Българска асоциация на морските капитани (БАМК) с притеснение наблюдават развитието на случая със заседналия край Камен бряг моторен кораб VERA SU.

Изразяваме категорично несъгласие с действията на българските правосъдни органи, задържали в следствения арест капитана и втория помощник капитан на кораба.

БАМК като член на Европейската конфедерация на асоциациите на морските капитани (CESMA) подкрепя резолюциите относно декриминализиране действията на капитаните на кораби.

Капитанът, изпълнявайки своите задължения, изпада в различни критични ситуации, в много от случаите зависещи от външни фактори и действия на брегови структури. С многократното увеличаване на интензивността на работа, придружено с намаляване на екипажите, умората става все по-важен фактор в инцидентите и авариите на море.

Вероятно и при инцидента с моторен кораб VERA SU това е основна предпоставка за случилото се. След засядането, което е стресова ситуация за всички членове на екипажа и най-вече за капитана на кораба, който в продължение на дни се бори за живучестта на кораба, той е задържан при слизане на брега и след повдигнато обвинение е оставен в следствения арест.

При настоящото положение без документи, под охрана в хотела и далеч от кораба, той нито може да се укрие, нито може да попречи на разследването на инцидента. Капитанът не е извършил нищо умишлено или застрашаващо живота на хора, но въпреки това се третира като опасен престъпник. Това нанася морални щети и утежнява и без това тежкото му психическо състояние, а от друга страна влошава имиджа на морските професии.

Настояваме за спешното освобождаване на капитана на кораба VERA SU и поставянето му под домашен арест до приключване на следствието. Призоваваме отговорните институции, свързани с разследването на инцидента да проявят справедливост и да третират моряците от кораба, като хора, допуснали грешка при изпълнение на служебните си задължения, а не като престъпници.

Изразяваме своята готовност да се включим с експерти при разследването и дадем нашия принос в справяне с възникналата аварийна ситуация.

Коментари (0)
Коментирай