Кап. Иванов: Разглеждат се всички варианти за разтоварване на Vera Su

Очаква се през следващите дни корабособственикът на VERA SU да вземе решение за изоставянето му като потънало имущество, стана ясно по време на брифинг в Морска администрация – Варна. „Комуникацията в момента се води между корабособственика и застрахователя за определяне статута на кораба“, изтъкна директорът на ДМА – Варна кап. Валентин Енчев. Той подчерта, че това е от ключово значение за провеждането на последващите операции по разтоварване и изтегляне на заседналия на 20-и септември кораб.

По отношение на товара се очакват становища на прокуратурата, която би следвало да го освободи като веществено доказателство, за да бъде предприето разтоварване.

Планира се вземане на проби от уреята в хамбара, които да установят състоянието й. Това ще стане основа и за решения от страна на получателя, който е девненският завод „Агрополихим“.

Разглеждат се всички варианти за разтоварване на уреята, обяви кап. Венцислав Иванов, изпълнителен директор на ИА „Морска администрация“. По думите му може да се наложи освобождаване със специализиран съд извън 12-милната зона. Подобен метод, според администрацията, ще ограничи до минимум увреждането на морската среда. „Ще се извършва с кораб, на ход, за да няма точково замърсяване“, каза той.

В допълнение директорът на ДМА – Варна кап. Енчев изтъкна, че вероятен подобен подход за справяне с товара, ще бъде приложен при спазване на всички международни конвенции.

От Морска администрация подчертаха, че това не е краен вариант за разтоварването на кораба, а ще се разглеждат всички възможности, които биха били допуснати от останалите компетентни органи.

„Трябва да се има предвид, че разтоварването на товара ще се окаже по-лесната част“, заяви кап. Иванов. По думите му не е известно как VERA SU ще реагира, след облекчаването, което налага допълнителни действия по укрепване и осигуряване.

„Извършва се моделиране, на база получените данни ще бъде взето решение как и къде да се укрепва“, заяви той.

По време на брифинга бе изтъкнато, че салвидж компаниите, които бяха привлечени към момента, са заявили готовност за работа, но при подоряване на времето. Това означава, че държавата ще предприеме действия сега и при очаквани подходящи времеви прозорци.

„Всички разходи, които са направени разумно, естествено ще бъдат възстановени от застрахователите“, подчерта кап. Валентин Енчев.

Вижте още във видеото:

Коментари (0)
Коментирай