Разгледат жалбите срещу „задържането под стража“ на капитана и втория помощник- капитан на кораб Vera Su

Апелативен съд – Варна утре ще разгледа жалбите срещу определените от Окръжния съд в Добрич мерки за неотклонение „задържане под стража“ на капитана и втория помощник-капитан на моторен кораб VERA SU, съобщиха пред Maritime.bg от пресслужбата на съда.

Хайдар Е. и Кемал А. са привлечени като обвиняеми за това, че на 20-и септември 2021г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг и КК „Русалка“ са допуснали да заседне плаващият под флага на Панама кораб.

Според обвинението засядането създало опасност за живота на други лица и за значително повреждане на чужд имот. Досъдебното производство е по описа на Националната следствена служба.

Maritime.bg припомня, че Българската асоциация на морските капитани (БАМК) обяви, че мярката за задържане на двамата капитани под стража е твърде строга и не е налице опасност те да се укрият. Неправителствената организация настоява двамата мъже да останат под домашен арест. Припомняме, че IMO, ILO, ITF и редица други международни организации настояват страните да прилагат справедливо законодателство спрямо моряците.

Заседнал кораб край Яйлата