Започва разтоварването на кораб Vera Su

Утре, 19-и октомври, ще започване разтоварването на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU. Maritime.bg припомня, че 32-годишният кораб, плаващ под флага на Панама, се вряза в скалистия бряг с пълен ход на 20-и септември.

Днес започна изпълнението на одобрения спасителен план по товаро-разтоварителните дейности на VERA SU. Съгласно него операцията ще отнеме 3 – 4 дни.

Отново е извършен водолазен оглед в района на инцидента и корабът е обследван за нови пробойни.

Отстранени са всички паднали предмети и опасни пластмасови материали от корпуса на плавателния съд, като са поставени допълнителни котви за по-доброто му стабилизиране. 

В изпълнението на плана е предвидено заставането до кораба на баржа с външна хидравлика, с която ще се контролира процеса по отваряне и затваряне на хамбара. 

Втечненият карбамид ще се изпомпва в трите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност и ще се претоварва на танкера GALAXY ECO.

Сухият карбамид ще бъде извозен до Пристанище Варна – Изток, където ще се натовари на вагони на БДЖ.

Последната стъпка, която ще бъде предприета след разтоварването, е снемане на кораба от плитчината и провлачване, приемане в пристанище убежище.

Преди това ще се извърши допълнително укрепване на корпуса на VERA SU. 

Според синоптичната прогноза подходящото време, в което ще може да се работи безопасно, е в рамките на няколко дни, поради което ще се работи в 24-часов режим на работа.

Всички насоки и изисквания на МОСВ като компетентен орган с цел екологощадящо разтоварване, превоз и депониране на товара, са спазени.

Коментари (0)
Коментирай