Разтоварването на кораб Vera Su (на живо)

Близо месец след засядането на моторен кораб VERA SU, на 19-и октомври, започна операцията по разтоварването му. Корабът се вряза с пълен ход в скалистия бряг на защитена местност „Яйлата“ между село Камен бряг и курорта Русалка.

Гледайте на живо тук или в страницата на Maritime.bg във Фейсбук.

Към 1000 ч. се прави опит за отводняване на машинното отделение.

Очаква се платформата с хидравлика, с която да се осъществи отваряне на хамбара. Тя се провлачва от влекач ALKAID.

Към 1030 ч. не са пристигнали надуваемите баржи, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA).

Към 1030 ч. хидротехническият катер ХИДРО 3 осъществява разставяне на вехи за осигуряване на безопасен подход за очакваните в операцията плавателни съдове.

Към 1350 ч. продължава отводняването на машинното отделение на м/к VERA SU. В момента се прехвърлят на лодки всички пластмасови и други потенциално опасни за околната среда елементи, които са на борда на кораба. В района са спасителен катер на ИАМА, хидротехническият катер ХИДРО 3, рейдовият катер САМАРА.

Към 1500 ч. продължава отводняването на МО на м/к VERA SU. Според информация на Maritime.bg, спада нивото на водата в отделението. Прехвърлени са потенциално опасни за околната среда материали от борда. Влекач ALKAID продължава буксировката на платформата с хидравлика за отваряне на хамбарите.

Към 1830 ч. на пристанище Каварна тече подготовка на платформата, с която ще осигурява операцията по разтоварване на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU. Очаква се тя да бъде провлачена до кораба до 1000 ч. утре, 20-и октомври.

Публикацията се обновява в реално време, презареждайте тази страница регулярно за най-новото от операцията или следете специалната страница за кораб VERA SU тук, както и страницата на Maritime.bg във Фейсбук. Очаквайте живи включвания през целия ден.

Видео на живо:

Подготовка на платформата

Продължава отводняването на МО на VERA SU, прехвърлени са всички опасни за морската среда материали от кораба:

Кораб VERA SU от птичи поглед на 19-и октомври:

Започна първичната подготовка за разтоварването на кораб VERA SU и очакваното последващо снемане на плавателния съд от плитчината и провлачването му:

Коментари (0)
Коментирай