Заседналият кораб в Дания: Държавата очаква план за изтегляне до часове

Надпревара с времето е операцията за изтегляне на заседналия край остров Борнхолм моторен кораб BEAUMAIDEN. Това заяви днес пред медии на острова кап. Стиг Олсен от Оперативния център на въоръжените сили.

„Обикновено тази операция би следвало да се проведе лесно, но при много контролирани условия. Това, срещу което сме изправени сега, е предстоящото много лошо време“, заяви той.

Кап. Олсен допълни, че част от корпуса на BEAUMAIDEN лежи върху пясък. „Притесняваме се от факта дали корабът лежи на скали“, обясни той.

Властите на острова очакват спасителен план, който трябва да им бъде предоставен в рамките на няколко часа.

Медиите на острова изтъкват като потенциален проблем липсата на техника. Попитан дали и откъде ще бъдат включени влекачи, Олсен коментира: „Не знаем. Става дума за свободен пазар. Предполагам, че тъй като Швеция е най-близо – ще бъдат изпратени влекачи оттам“.

Според думите на Олсен властите са оказали натиск над корабособственика и застрахователя да предоставят план за действие в рамките на часове. „Оказали сме натиск, за да се започне най-скоро. В момента се опитваме да изпреварим времето“, заяви той.

По думите му в момента се планира прехвърляне на гориво от танковете на кораба. „Или горивото да бъде прехвърлено от критичните танкове, за които имаме съмнение, че могат да бъдат пробити при операцията, към такива, за които няма такава опасност“, обяснява той.

В отговор на въпрос кога се очаква операция, Олсен подчертава, че колкото по-бързо бъде представен план, толкова по-бързо ще започнат дейностите за снемане на кораба, превозващ тор.

„Всичко зависи, подчертавам отново, от предоставения план. Така че, ако има такъв и има изпратени влекачи, може и до четири часа да започнем. Тогава можем да направим относително безопасна операция, но се очаква повишаване скоростта на вятъра“, обясни той.

По-рано днес е проведен водолазен оглед. Не е установено изтичане на гориво.

От тази сутрин край заседналия кораб край остров Борнхолм дежури корабът за борба с нефтени разливи GUNNAR SEIDENFADEN.

Очаквайте подробности…