Времето не позволява разтоварване на заседналия кораб Vera Su днес (на живо)

За днешния 21-и октомври бе планирано да започне разтоварването на заседналия моторен кораб VERA SU. През изминалите два дни бяха завършени предварителните дейности. От кораба бяха прехвърлени всички потенциално опасни за околната среда материали. В четвъртък времето се влоши значително, което не позволи започване на разтоварването в светлата част на деня. Цялата налична техника е дислоцирана в Пристанище Балчик. Екипите остават в готовност.

В сряда до кораба бе разположена самоповдигаща се платформа, която ще осигурява разтоварването. Активирани са предоставени от EMSA баржи.

Видео:


Актуализации в реално време на 21-и октомври

Към 0600 ч. в района на н. Шабла духа вятър със скорост 4.9 м/с и пориви до над 8 м/с от югозапад. Вълнението на морето е 2-3 бала.

Към 0700 ч. влекач TICHA остава в пристанище Балчик, вчера той провлачваше баржата, която ще се използва за прехвърляне на сухата част от товара на VERA SU. От данните на AIS не става ясно дали останалата част от флотилията, която е активирана за операцията, плава към района. Очакваше се баржите, предоставени от EMSA, да бъдат провлачени към Яйлата.

Към 0715 ч. хидрометеорологичната обстановка в района е по-неблагоприятна от вчерашния ден, според репортери.

Към 0800 ч. скоростта на вятъра в района се увеличава. В пункт Шабла, според данни от ресурсите на ДППИ, скоростта на вятъра достига 6.3 м/с с пориви до над 9 м/с от югозапад. Вълнението на морето е 3 бала.

Към 0930 ч. е започнала буксировката към VERA SU на баржите, предоставени от Европейската агенция за морска безопасност (EMSA). В края на миналия ден те бяха провлачени до пристанище Балчик. В момента на VERA SU тече подготовка за очакваното по-късно през деня разтоварване.

Към 0940 ч. в района на н. Шабла духа вятър със скорост 6.3 м/с и пориви до 10 м/с. от югозапад. В района на н. Калиакра скоростта на вятъра е 6.2 м/с с пориви до 8.1 м/с от юг. VERA SU заседна между село Камен бряг и курорта Русалка на скалистия бряг на защитена местност „Яйлата“ на 20-и септември.

Към 1100 ч. на пристанище Варна – Изток са завършили дейностите и подготовката за очаквания товар от VERA SU. Припомняме, че частта от товара, която е в състояние на гранули и не е била разтворена в нахлулата в хамбара вода, ще бъде прехвърлена на вагони на БДЖ. Те вече са разположени на кейово място в терминал Изток.

Към 1130 ч. рейдовият катер САМАРА е напуснал района на VERA SU. На борда му в цистерни бяха прехвърлени количества вода с разтворен карбамид и гориво, попаднало в хамбара от танк на аварийния генератор на 32-годишния плавателен съд.

Към 1530 ч. репортер на Maritime.bg предаде, че хидрометеорологичната обстановка не позволява провеждане на операция към момента. Вятърът е с пориви над 12 – 13 м/с. Вълната е с височина над 1.5 метра.

Зам.-министърът на МОСВ Петър Димитров заяви пред медии на Яйлата, че е предоставен нов план за прехвърляне на товара. По думите на Димитров се планира използване на ферибот, на който да има вагони на БДЖ, а втечненият товар да се прехвърля от баржите на EMSA директно във вагоните.

Към 1800 ч. цялата налична техника е дислоцирана в пристанище Балчик. Има готовност за буксировка на всички баржи към кораб VERA SU и започване на разтоварването, когато хидрометеорологичната обстановка позволи.

Към 1810 ч. часа намалява скоростта на вятъра, отчетена при н. Калиакра.

Към 2000 ч. се отчита намаляване скоростта на вятъра в пунктовете на н. Шабла и н. Калиакра, спрямо средната стойност за 21-и октомври.


Какво каза изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов за дейностите във втория активен ден на операцията, четете тук и вижте видео.

Как премина вторият ден от операцията, четете тук и вижте видео

Какво бе свършено в първия активен ден на море от дейностите за изтегляне на кораба, четете тук и вижте видео

Вижте фоторепортаж от втория активен ден (снимки)

Публикацията се обновява в реално време, презареждайте тази страница регулярно за най-новото от операцията или следете специалната страница за кораб VERA SU тук, както и страницата на Maritime.bg във Фейсбук. Очаквайте живи включвания през целия ден.

Снимки:

На Пристанищен терминал Варна – Изток има готовност за приемане част от товара на кораб VERA SU, разположени са вагоните на БДЖ, на които се очаква да бъде претоварен част от карбамида:

Отчетените скорост и посока на вятъра при н. Шабла през светлата част на 21-и октомври:

Коментари (0)
Коментирай