Започна разтоварването на кораб Vera Su (на живо)

Около 1800 ч. започна разтоварването на заседналия моторен кораб VERA SU.

В днешния ден бяха активирани наличните сили и средства в операцията по разтоварване и последващо изтегляне на заседналия моторен кораб VERA SU. Хидрометеорологичната обстановка в района е по-благоприятна в сравнение с вчерашния трети активен ден на операцията. Времето не позволи започване на дейности в четвъртък. В Пристанище Балчик бяха дислоцирани всички плавателни съдове, които участват в операцията.

Актуализациите в реално време, вижте под видеото:

Видео | Започна разтоварването на заседналия кораб VERA SU:

Видео | Предстои товарене на първата от трите баржи:

Видео | ALKAID подхожда с първата баржа::

Видео | Катер 221 провлачва баржите, предоставени от EMSA:

Видео | Ферибот VARNA отплава към Яйлата:

Видео на живо:

Видео на живо | ALKAID провлачва първата баржa:

Видео на живо | Натоварване на втора баржа

Актуализации в реално време на 22 октомври

Към 0700 ч. при н. Шабла скоростта на вятъра е 1.5 м/с с пориви до 3.2 м/с от запад, а в пункта на Калиакра се отчита вятър със скорост 3.8 м/с и пориви до 4.5 м/с от югозапад. Вълнението на морето е 2 бала.

Към 0800 ч. данните от AIS сочат, че участващите в операцията плавателни съдове все още остават в Пристанище Балчик. Там са хидротехническият катер ХИДРО 3, Хидробаржа, трите предоставени от EMSA надуваеми баржи с капацитет по 100 куб. м., влекачи ALKAID и TICHA, както и два катера на ИА „Морска администрация“ и ВМС.

Към 0930 ч. и по последна информация екипите имат готовност за започване на буксировката на баржите до заседналия моторен кораб VERA SU. Очаква се в операцията да бъде активиран и ферибот VARNA (IMO: 9120384), на борда на който има 18 вагон-цистерни и 12 вагона, на които ще се прехвърля емулсията от хамбара. Тя ще бъде изпомвана на баржите, предоставени от EMSA, които ще бъдат провлачвани до застаналия на около 5 кабелта ферибот VARNA. Очаква се пълният капацитет от 100 куб. м. на баржите да бъде достиган в рамките на час. По информация на Maritime.bg по заповед на транспортния министър екипите са разделени в три смени за осигуряване на непрекъснато 24-часово разтоварване на VERA SU.

Към 1000 ч. в пункта при н. Шабла е отчетен вятър със скорост 0.7 м/с и пориви до 3 м/с от северозапад, а на н. Калиакра вятър със скорост 3.8 м/с и пориви до 4.5 м/с югозапад. Вълнението на морето е 2 бала с височина на вълната под половин метър.

Към 1100 ч. към района на заседналия моторен кораб VERA SU плава единствено хидротехническият катер ХИДРО 3. Ферибот VARNA е все още на фериботния комплекс, сочат данните от AIS. Непроменена остава хидрометеорологичната обстановка в района.

Към 1150 ч. към района плава ферибот VARNA. На борда му има вагони, на които предстои да бъде прехвърлена емулсията, образувана при нахлуването на задбордна вода и карбамида в товарния хамбар на VERA SU.

Към 1212 ч. трите баржи, предоставени от EMSA, както и Хидробаржата, са все още в Пристанище Балчик, предаде репортер на Maritime.bg. Хидрометеорологичната обстановка остава непроменена. При н. Шабла духа вятър с пориви до 5.4 м/с, а в пункта на н. Калиакра се отчита вятър с пориви до 6.2 м/с от югозапад. Ферибот VARNA отплава към района.

Към 1300 ч. м/ф VARNA плава от Варна към района на заседналия моторен кораб VERA SU. На борда му има вагон-цистерни и вагони, на които ще се прехвърля емулсията от хамбара на заседналия край Яйлата на 20-и септември 32-годишен кораб.

Към 1400 ч. хамбарът на VERA SU бе отворен, тече подготовката за прехвърляне на товара в баржите, които EMSA предостави.

Катер 221 „ГЕОРГИ РАКОВСКИ“ от състава на ВМС провлачва трите баржи, предоставени от EMSA. Към 1445 ч., 221 е на траверс на Икантълъка.

Към 1700 ч. трите баржи, предоставени от EMSA, вече са в района на VERA SU. Край н. Калиакра е и м/ф VARNA. Баржата ХИДРОБАРЖА остава в Пристанище Балчик. По данни на Maritime.bg тя ще бъде провлачена в района, след прехвърляне на емулсията, образувана от нахлулата задбордна вода в хамбара с карбамид. Провлачването на две от баржите продължи военният катер 221, а третата бе подадена за буксировка от ALKAID.

Към 1710 ч. ALKAID подхожда към VERA SU, провлачвайки една от баржите.

Към 1744 ч. първата баржа бе провлачена от ALKAID до борда на VERA SU. Останалите две се осигуряват от катер 221.

Около 1800 ч. започна разтоварването на заседналия моторен кораб VERA SU. В момента се прехвърля емулсия в първата баржа, провлачена до кораба и осигурявана от влекача ALKAID.

Към 1820 ч. в района подхожда м/ф VARNA.

В 1905 ч. бе снета от борда на VERA SU първата пълна надуваема баржа, предоставена от EMSA. Тя има вместимост от 100 куб. м. Влекач ALKAID се насочва към отстоящия на около 1 миля м/ф VARNA, на който ще прехвърли товара. На борда на кораба има вагон-цистерни и вагони, в които ще се изпомпва емулсията.

Към 2030 ч. влекач ALKAID, който е единствен дежурен в района, все още не е поел втора баржа за претоварване. Междувременно тече отводняване на машинното отделение на VERA SU.

Към 2120 ч. влекач TICHA подхожда в района. Той провлачва Хидробаржа.

Към 2120 ч. влакач ALKAID пое втората баржа на EMSA и захожда към VERA SU за натоварването й.

Към 2200 ч. протича натоварване на втора баржа.

Към 2250 ч. ALKAID подхожда към VERA SU с третата баржа. Продължава натоварването на втората, отводняването на МО и разтоварването на първата към намиращите се на борда на м/ф VARNA вагон-цистерни.

Към 2250 ч. в района н. Шабла духа североизточен вятър със скорост около 1.1 м/с с пориви до 1.5 м/с. При н. Калиакра вятърът е със скорост 4-5 м/с. Вълнението на морето е 2 бала.

Репортер на Maritime.bg предаде, че хидрометеорологичната обстановка към 2300 ч. остава благоприятна за продължаване на операцията.

Очаквайте актуализации на живо утре.

Край на актуализациите | 2300 ч. на 22.10.2021 г.

По темата работиха: Ал. Тодоров | И. Христов


Как протече третият активен ден от операцията, която бе ограничена от времето, четете тук и вижте видео

Какво каза изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов за дейностите във втория активен ден на операцията, четете тук и вижте видео.

Как премина вторият ден от операцията, четете тук и вижте видео

Какво бе свършено в първия активен ден на море от дейностите за изтегляне на кораба, четете тук и вижте видео

Вижте фоторепортаж от втория активен ден (снимки)

Публикацията се обновява в реално време, презареждайте тази страница регулярно за най-новото от операцията или следете специалната страница за кораб VERA SU тук, както и страницата на Maritime.bg във Фейсбук. Очаквайте живи включвания през целия ден.

Всичко по темата и всички гледни точки за инцидента с VERA SU

Коментари (0)
Коментирай