Президентът Радев: Инцидентът с кораб VERA SU разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване

Инцидентът с кораб VERA SU разкри тежките последствия от дългите години на неглижиране на морското спасяване. Това заяви президентът Румен Радев, който днес връчи отличия на участници в операцията по изтегляне и изваждане на кораба. Припомняме, че VERA SU заседна край Яйлата на 20-и септември.

„Този инцидент разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване, липсата на нормативна база, липсата на оперативни процедури и организация при инциденти, липса на достатъчно адекватна и изправна техника“, отбеляза държавният глава.

Той припомни, че през миналата година е нарязан и последния спасителен кораб ПЕРУН.

„Този инцидент разкри, че България има хора като вас, на които може да разчита и в най-тежките изпитания“, поздрави участвалите в операцията Радев и отбеляза, че проведената церемония е израз на признателност на цялото общество.

„Спасихте честта ни на морска държава“, обърна се той към кап. Венцислав Иванов – директор на ИАМА, Ивайло Иванов – управител на Хидроремонт, Пламен Димкин – управител на „Меритайм шипинг бюро“ и кап. Андрей Станев, който бе натоварен с операцията на море и е част от екипа на БМФ.

Президентът Радев благодари и на министъра на транспорта Христо Алексиев, който пое отговорността за операцията и ръководеше екипите, участвали в нея.

По-късно пред медии Радев и Алексиев заявиха, че предстои преразглеждане на цялата система на морското търсене и спасяване у нас.

Вижте още във видеото тук

Коментари (0)
Коментирай