Нов контейнерен терминал на Maersk в Хърватия

APM Terminals, част от групата на датския гигант Maersk и ENNA официализират проекта за проектиране, изграждане и експлоатация на новия контейнерен терминал в Риека с подписването на 50-годишното концесионно споразумение за Rijeka Gateway, съвместно предприятие между двете компании на северното адриатическо крайбрежие на Хърватия.

На 5 ноември 2021 г. проектът за нов контейнерен терминал в Риека стана реалност с подписването на договор за концесия за Rijeka Gateway. Новият модерен терминал ще бъде управлявано съвместно от APM Terminals и ENNA (APM Terminals 51%, ENNA 49%).

Церемонията, на която присъстваха хърватският премиер Андрей Пленкович и министърът на морското дело, транспорта и инфраструктурата Олег Буткович, бележи началото на строителната фаза на новото съоръжение, което се очаква да влезе в експлоатация до 3,5 години, когато се очаква да бъде завършена първата му фаза. След завършване на Фаза 2, терминалът ще има капацитет за обработка на 1 055 000 TEU.

Новият терминал ще има общ кейов фронт от 680 м. и ще се обслужва от четири STS крана. В Rijeka Gateway ще се обработват контейнеровози с капацитет до 24 000 TEU.

Друга важна характеристика на новия терминал ще бъде ефективнаta и надеждна железопътна връзка с хинтерланда, свързваща Риека не само с останалата част на Хърватия, но и със съседните пазари, коментират пред Maritime.bg от пресслужбата на APM Terminals.