Година след нарязването на „Перун“: Има проектно предложение за закупуване на няколко многоцелеви кораба

Преди година бе нарязан спасителният кораб ПЕРУН. Maritime.bg припомня, че корабът бе продаден на търг в началото на миналата година, а преди това във Варна се проведе протест срещу продажбата. Единствена в процедурата се яви варненската фирма „Юнион Ивестмънтс“. Същото дружество изведе за нарязване в Турция и учебен кораб ПЕТЪР БЕРОН, както и подводница НАДЕЖДА.

ПЕРУН бе утилизиран на площадка в Корабостроителница Бургас.

В началото на тази година стана ясно, че спасителните лодки на нарязания бивш спасителен кораб ПЕРУН ще живеят „нов живот“ на яз. Дъбника в полите на Врачанския Балкан. Двете лодки са спасени от бизнесмен от Враца, който планира да изгради атракционна база край местния язовир, разположен на над 350 км. от бреговете на Черно море.

Всичко по темата:

Къде са спасителните лодки на „Перун“?

Последен поглед към „Перун“ (снимки)

„Перун“: Край (снимки и видео)

Протест във Варна: Господ пази България от голям инцидент в Черно море

Година след нарязването на ПЕРУН и след успешното изтегляне на заседналия на 20-и септември м/к VERA SU, става ясно, че държавата се е задействала и работи по придобиване на нови съдове.

„За следващия програмен период по Оперативна програма „Транспорт“ е подадено проектно предложение за закупуване на няколко многоцелеви кораба, параметрите на които се уточняват от работна група“, пише в отговор на въпроси от Черноморски фар изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов.

Кап. Иванов изтъква, че след засядането на кораб VERA SU всички национални аварийни планове (Национален план за борба с нефтени разливи в Черно море, областните планове за защита при бедствия и аварии, Планът за операция по търсене и спасяване в отговорния район на Република България в Черно море) ще бъдат преразгледани и допълнени от компетентните органи.

Maritime.bg припомня, че преди година бе нарязан и 73-годишният моторен кораб КАЛИАКРА I.

Коментари (0)
Коментирай