Задържането на капитана и помощник-капитана на Vera Su е абсурдно, според юрист

Необходима е промяна в Кодекса за търговско корабоплаване, която да позволи на Изпълнителна агенция „Морска администрация“ да разследва инциденти на море. ИАМА не разполага, нито със законови основания за разследва такива инциденти, нито с необходимия кадрови потенциал. Това каза пред Радио Варна, специалистът по морско право Антон Антонов.

Адвокатът напомни, че към Министерски съвет функционира специален Борд за разследване на инциденти в транспорта и попита: „Защо представители от този борд не взеха участие в разрешаването на кризата с кораба?“.

Задържането на капитана и помощник-капитана на кораб VERA SU Антон Антонов определи като абсурдно, от гледна точка на международните морски конвенции.

„Говорим за морско произшествие, а не за престъпление. Има редица конвенции, които изрично казват, че тези разследвания се правят от съответните морски администрации. Това задържане, по линията на наказателното право, е абсолютен нонсенс. Парадоксално е, че има тотално незнание и то на ниво юристи“, коментира Антонов.

Всичко за инцидента с кораб VERA SU, четете на www.verasu.bg