Френски риболовци готвят блокади на пристанища

Френските рибари се готвят да предприемат действия в близките дни, включително блокиране на пътни и морски товарни превози към Великобритания през Кале и други пристанища в Ламанша, след като продължаващия вече месеци спор за риболовните лицензи в британски води се задълбочава.

Френски медии съобщиха във вторник, че при очевидния застой в преговорите за риболовните права след Брекзит разгневените рибари в Северна Франция ще вземат решение в четвъртък какви стъпки да предприемат.

Франция казва, че британските власти неоправдано отказват лицензи на около 150 френски риболовни съдове, докато Великобритания настоява, че трябва да изисква официални документи като доказателство, че френските лодки и в миналото са ловили риба в британски крайбрежни води. Председателят на организацията, която представлява интересите на рибарите в Северна Франция – Оливие Лепретр, заяви, че с мерките се цели да се засегне френската икономика.

„Британците искат и имат достъп до европейските пазари, а ние вече 11 месеца чакаме за лицензи за риболов“, посочи Лепретр.

По-рано френският министър за морска политика Аник Жирардин и премиерът Емнюел Макрон обещаха, че няма да изоставят рибарите в спора. В понеделник министърът по европейски въпроси Клеман Бон е бил в Брюксел за среща по въпроса.