Започна строителството на новите кораби за флота

В МТГ-Делфин се проведе церемония по даване на символично начало на строителството на първия от двата многофункционални модулни патрулни кораба по договора между Министерството на отбраната и NVL B.V.& Co.KG. 

С реализирането на договора ще бъдат придобити два многофункционални модулни патрулни кораби, притежаващи способности да участват в широк спектър от морски операции на НАТО и ЕС, които да заменят част от наличните във ВМС кораби, неподлежащи на модернизация.

Видео:

На церемонията, която е традиционна за всички корабостроители, като представители на възложителя, присъстваха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов и командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов. Изпълнителят на проекта бе представен от изпълнителните директори на NVL B.V.& Co.KG Дирк Малговски и на „МТГ-Делфин“ Светлин Стоянов.

Първият пуск на специализираната високотехнологична система за плазмено рязане на стоманата направиха адмирал Ефтимов, контраадмирал Михайлов, Малговски и Стоянов.

Проектът за строителството на двата кораба, който ще се изпълнява във Варна и в който ще се включат и много български доставчици, е свързан с най-големия инвестиционен разход за българските Военноморски сили.

Снимки:

„Със стартирането на разкроя на стоманата, ние навлизаме в производствената фаза, както е по план. Етапът, достигнат днес, е и израз на отношенията на доверие с нашия клиент и конструктивното сътрудничество с нашия партньор МТГ Делфин. За успешното издаване на кораби с подобна комплексност са от съществено значение ефективните партньорства, основани на доверие и сътрудничество. Това се отнася както за сътрудничеството с корабостроителницата, така и с многобройните ни местни и международни доставчици“, обясни Дирк Малговски, управляващ директор на NVL B.V. & Co. KG. „Сега ще преминем с пълна пара към производствения процес и съм уверен, че всички страни  ще изпълняват безпроблемно поетите вече ангажименти по проекта.“

Корабите, които са дълги приблизително 90 метра и  с водоизместване от около 2300 тона всеки, са базирани на доказан дизайн от портфолиото на NVL и разполагат с интегрирана система за управление на бойните действия. Предназначени са за изпълнение на задачи в рамките на международни съюзнически мисии на НАТО и ЕС и дават  възможност на българските ВМС  да противодействат както на въздушни и наземни, така и на надводни и подводни заплахи.

Проектът ММПК на обща стойност от около 420 милиона евро е понастоящем най-големият проект за строителство на Българските Военноморски Сили. Доставката на първия кораб е планирана за третото тримесечие на 2025 г., а на втория кораб – една година по-късно.

„Нашите две фирми се познават от много години и са семейни, което  значително улеснява взаимното ни разбирателство  и екипната работа. А силните страни на  компаниите –  корабостроителните способности и конкурентната структура на разходите от българска страна, заедно с експертизата в системите и интеграцията и богатия опит като основен изпълнител от германска страна са гаранция за успешното изпълнение на проекта “, каза Светлин Стоянов, изпълнителен директор на МТГ Делфин.

Междувременно проектът има и положително въздействие върху създаването на добавена стойност и заетост на местно ниво. Към днешна дата 40 служители вече са наети в Нейвъл Технолоджи България ЕООД – новооснована компания от NVL Group. Освен това множество местни доставчици (например за вътрешно оборудване, изолация и климатизация) постепенно се интегрират в проекта, като по този начин косвено се създават нови работни места.