Кап. Александър Калчев: Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката професия

Уважаеми колеги,

От името на Параходство БМФ АД – най-старата и най-голямата българска шипингова компания, приветствам цялата наша морска общност с Никулден – денят на моряците. Този стародавен празник винаги ни е обединявал, както буквално, така и символично, около Никулденската трапеза. Защото както морето е едно за всички, така и светецът – чудотворец, покровителства всички нас.

Всички знаем, че привилегията на нашата моряшка професия е това, че никога нищо да не може да бъде постигнато по лесния начин, без полагането на много и постоянни усилия. Съдбата ни дари през последната година с още такива привилегии. И въпреки това, въпреки необичайната и непредсказуемата пандемична обстановка, корабите не спряха да плават. Кръвоносната система на световната икономика не спря, благодарение на моряците. Изпитанията за пореден път доказаха на цял свят социалната значимост и незаменимост на моряшката професия. С това можем само да се гордеем. И да продължим да търсим нови идеи, нестандартни решения и перспективи. За да посрещнем и следващия Никулден с гордо вдигнати глави.

На празника, по традиция, вдигаме първата наздравица за тези, които са в морето. Нека си припомним и това, което са казали древните гърци: има три вида хора: живи, мъртви и такива, които плават. Наздраве! За тези от третия вид!

К.д.п. Александър КАЛЧЕВ,

Изпълнителен директор 

На Параходство Български морски флот АД