Кап. Венцислав Иванов: Има изготвени първични параметри за нов спасителен кораб

Имаме изготвени първични параметри за евентуален нов спасителен кораб. Това заяви днес пред Maritime.bg изпълнителният директор на ИА „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов, който участва в церемонията по повод 141-ата годишнина от основаване на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“. По думите му предстоят разговори и с останалите потенциално заинтересовани институции.

„Очакваме новите програмни периоди, за да видим къде може най-бързо да бъде получено финансиране за строителство на нов спасителен съд“, коментира кап. Иванов.

Той изтъкна, че ще се работи за прилагане на законови изменения, касаещи морското търсене и спасяване.

„Следва да бъдат изчистени моментите, свързани с взаимодействието между институциите, да се разпишат точно и ясно какви са задълженията по отношения на различните видове инциденти, включително трябва да се прецизира и наредбата за р. Дунав, която също се отнася за борба с разливи и в случаи на спасяване на хора“, заяви той.

Към момента в агенцията няма сигнали от наши моряци за неизпълнение на срокове по контрактите, каза директорът на Морска администрация. По думите му във втората година от пандемията вече има изградени механизми за осъществяване на смените. „Все по-малко са случаите на морски специалисти, които са останали на борда на корабите за периоди като от началото на пандемията – по над 12 и 15 месеца“, коментира кап. Иванов.

Коментари (0)
Коментирай