Първо плаване на първия в света кораб за превоз на втечнен водород

Първият в света кораб за превоз на втечнен водород SUISO FRONTIER (IMO: 9860154) пристигна в австралийско пристанище след първо плаване от Япония за приемане на товар – потенциалното гориво на бъдещето.

Корабът отплава от Кобе, Япония на 24 декември и застана в Хейстингс, Австралия 16 дни по-късно, изминавайки 5 592 nm.

SUISO FRONTIER разполага с вакуумно изолиран танк с обем 1 250 m3, който има двоен корпус. Корабът е част от проект за създаване на демонстрационна верига за доставки на произведен в Австралия втечнен водород за Япония.

Водородът, извлечен от въглища, използвани в енергийния сектор, започна да се произвежда в завод в долината Латроб на 135 км източно от столицата на щата Виктория през март 2021 г. Този процес на газификация включва взаимодействие на въглищата с кислород и пара, докато са под висока температура и налягане.

Водородът се превозва с автомобилен транспорт до района на пристанището, където се охлажда до температура минус – 253 градуса по Целзий за втечняване и последващ превоз със SUISO FRONTIER.

Корабът бе построен от Kawasaki Heavy Industries, менажира се от Shell Trading & Shipping Co. В проекта участват още Iwantani Corp, Shell Japan, J-Power, Marubeni Corp, AGL Energy, Eneos Corp и K Line

Вижте още: