Капитанът на кораб VERA SU получи условно наказание

Окръжният съд в Добрич одобри споразумение, сключено между прокурор от Окръжна прокуратура, обвиняемият Х.Е. и неговия защитник.

С постигнатото споразумение страните приемат за безспорно установено, че обвиняемият Х.Е., на 20 септември 2021г., в акваторията на Черно море, в района между село Камен бряг, област Добрич, и КК„Русалка“, като капитан на кораб „VERA SU“, плаващ под панамски флаг, допускайки корабът да плава с оперативно неработеща /невключена/ система за контрол на вахтения на мостика BNWAS и през тъмната част на денонощието навигационната вахта на мостика да включва единствено вахтен помощник капитан, без включен наблюдател, е допуснал плавателният съд да заседне и с това създал опасност за значително повреждане на чужд имот – посоченият кораб. Това гласи съобщение на съда.

На обвиняемия е наложеното наказание „лишаване от свобода” за срок от 3 години, чието изпълнение се отлага за срок от 5 години.

Одобреното от Окръжния съд споразумение е окончателно и има последиците на влязла в сила присъда.

След произнасяне на крайния съдебен акт, съдът указа, че обвиняемият, който беше задържан под стража, следва да бъде освободен незабавно още в съдебната зала, освен ако не се задържа на друго основание.

Заседнал кораб край Яйлата