Навършват се 81 години от торпилирането на кораб „Струма“

Днес се навършват 81 години от торпилирането на кораба „Струма“. Сутринта на 24 февруари 1942 г. плавателният съд на път за Палестина с повече от 760 души на борда, е потопен пред Босфора от съветската подводница „Щ-213”. Оцелява само един.

В годините на Втората световна война пътищата за спасение на еврейските бежанци от цяла Европа минават и през Черно море, като изходните пунктове са Констанца, Варна и Бургас.

Един от съдовете, участвали в тези рисковани плавания е корабът „Струма“. Той е построен през 1867 г. в Англия – тримачтова шхуна с железен корпус, с дължина 45 м и ширина около 6 метра. Няколко пъти сменя собственика и името си. А през 1941 г. отплава за Констанца, където румънско корабоплавателно дружество, регистрирано в Панама, наема кораба с български екипаж да извърши четири пътувания с еврейски емигранти. За тази цел корабът е ремонтиран и са създадени елементарни условия за превоз на пътници.

На 12 декември 1941 г. „Струма“ напуска пристанище Констанца с капитан Григорий Горбатенко, който има опит със спасителни рейсове до Палестина с кораба „Рудничар”. Организаторите предвиждат пътуването да продължи не повече от 14 часа, затова и на борда няма големи запаси от храна и вода.

Неколкократно корабният дизелов двигател – втора употреба, спира да работи и се налага „Струма“ да бъде теглен на буксир. След четири дни корабът достига до Истанбул, където остава в пристанището, докато се решава съдбата на пътниците. Британските дипломати настояват пред турските власти да не позволят на кораба да продължи по пътя си, следвайки водената политика за ограничаване на еврейската имиграция към Палестина. Турция от своя страна не позволява на пътниците да слязат от кораба на нейна територия. Така пасажерите остават 71 дни на пристанището в ужасяващи условия – появява се дизентерия, няма отопление, нито храна и вода. Само неколцина получават разрешение да слязат от кораба.

Под натиска на Великобритания Турското правителство изпраща влекач, който да изведе „Струма” извън турските териториални води на около 14 морски мили североизточно от Босфора. Още на другия ден – 24 февруари, „Струма”, определен като вражески съд, е потопен с едно торпедо от съветска подводница. В ледените води на Черно море намират смъртта си 103 деца, 269 жени и 405 мъже – евреи от различни европейски страни, включително и български. Оцелява само един, 19-годишният Давид Столяр.