IMO иска син коридор за извеждане на корабите от Украйна

Международната морска организация (IMO) настоява да бъде осигурен син коридор, който да гарантира напускането на украинските пристанища на чуждестранни кораби. Това съобщиха пред Maritime.bg от организацията.

Сините коридори следва да осигурят безопасността на моряците във военния конфликт между Русия и Украйна.

Припомняме, че на 24 февруари Руската федерация започна специална военна операция на територията на Украйна, след като три дни по-рано украински сили осъществиха мащабен обстрел на територии в областите Донецк и Луганск.

По данни на Maritime.bg близо 100 са чуждестранните кораби, които са блокирани в украински пристанища на Черно море и на Азовско море.

Два от тях са контролирани от български компании. Шестима моряци бяха евакуирани от м/к „Рожен“ (IMO: 9754927), опериран от Параходство БМФ. Съдът се намира в пристанище Черноморск, Одеска област, където към момента не се водят активни бойни действия.

Другият кораб – „Царевна“ (IMO: 9145231), контролиран от „Навиборн“, се намира в терминал на пристанище Мариупол. В района се водят активни бойни действия. Налице са доклади за миниране на подходите към пристанището.

Към 13 март няма поразена пристанищна инфраструктура в Черноморск и Мариупол, сочи справка на Maritime.bg по сателитни изображения от системата на EOS Landviewer.

IMO настоява на всички кораби да бъде разрешено отплаване при първа възможност и без заплаха от нападения. Припомняме, че в медиите се появиха данни за ударени плавателни съдове. Тези данни в повечето случаи са силно спекулативни и не могат да бъдат потвърдени. Опитите на Maritime.bg за връзка с Администрацията на морските пристанища на Украйна са неуспешни.

Организацията настоява за хуманитарни коридори за извеждане на моряците, които желаят да напуснат плавателните съдове, които са блокирани в украински пристанища. Също така настоява за гарантиране на свободната комуникация на морските лица с техните семейства. IMO настоява моряците да имат гарантиран достъп до възнагражденията и заплатите си.

Международната морска организация призовава държавите в конфликта да освободят морските лица от задължителна военна служба.