Кораб Vera Su – сметката

Близо 2,9 млн. лева достигат разходите на държавата за операцията по изтегляне и изваждане на заседналия край Яйлата моторен кораб VERA SU (IMO: 8611219). Това става ясно от отговор на Министерството на транспорта по изпратени от Maritime.bg въпроси по Закона за достъп до обществена информация.

До момента ИА „Морска администрация“ е генерирала разходи в размер на 73,200 лева, а ДП „Пристанищна инфраструктура“ – на стойност над 2,8 млн. лева.

Справка:

През миналия месец стана ясно, че държавата тепърва ангажира адвокатско бюро, което да предяви претенциите й към застрахователите на плавателния съд. Към момента съдът се намира във военния завод „Флотски арсенал“, блокирайки частично капацитета на предприятието.

Междувременно капитанът на кораба получи условно наказание, а според разследването на специализираното бюро към МС – сред причините за инцидента е заспиването на вахтения помощник-капитан.

Сагата с кораба роди и пореден типично български прецедент. Неуспешните опити за изтегляне на кораба и разпиляването в морето на урея станаха причина за освобождаването на тогавашния директор на ИА „Морска администрация“ кап. Живко Петров. Месеци по-късно се оказа, че същият е възстановен на работа като директор на Дирекция „Морска администрация“ – Бургас и въпреки фиаското с VERA SU.

Петров бе изпълнителен директор на агенцията, когато в Пристанище Бургас по изключително съмнителен начин бе отнет контролът на либийския танкер BADR. Танкерът все още гние на рейда в Бургас и се очаква предявяването на многомилионен иск срещу държавата от законните му собственици.

Ръководената от Живко Петров операция:

Според отговор на МТС на въпрос на Maritime.bg по Закона за достъп до обществена информация, възстановеният Живко Петров имал право да заеме предишния си пост, след като е освободен от шефското място в София. Това право му дава Законът за държавния служител, става ясно от отговорите по ЗДОИ. „Последният има право след прекрятване на пълномощият му на едноличен орган на власт да заеме предишната си длъжност“, обясняват фрапиращия случай от МТС.

Всичко по темата