България очаква в мирните преговори между Русия и Украйна да се разгледат сините коридори

За съжаление на този етап сме с вързани ръце и няма какво да направим. Това заяви във Варна зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов по повод ситуацията с блокираните на два кораба български моряци в Украйна.

Той все пак изтъкна, че страната ни е повдигнала въпроса за осигуряване на сини коридори за извеждане на плавателните съдове, но към момента няма движение по въпроса.

Върбанов заяви, че все пак се очаква в даден етап на преговорите по мирните споразумения между Русия и Украйна, да бъде повдигнат въпросът със сините коридори.

Maritime.bg припомня, че Международната морска организация призова двете страни да гарантират безпроблемното напускане на пристанищата на блокираните в тях кораби. Към момента близо 100 са чуждестранните кораби с 2000 моряци, които остават в пристанищата на Украйна.

Вчера при ракетен удар от Черно море, Черноморският флот на Руската федерация порази цели в района на пристанище Николаев. Според местната Администрация на морските пристанища – няма пострадали, но са нанесени „значителни щети по пристанищната инфраструктура“.