Русия създава коридор за извеждане на корабите от пристанищата на Украйна

Русия обяви създаването на хуманитарен коридор в зоната за събиране, разположена на 20 мили югоизточно от пристанището Черноморск (Иличовск), за излизане на 67 чуждестранни кораба от украински пристанища. Това съобщи в четвъртък началникът на Националния център за управление на отбраната на Руската федерация генерал-полковник Михаил Мизинцев, цитиран от ТАСС, предаде news.bg.

„За да могат чуждестранните кораби да напуснат украинските пристанища към открито море, Руската федерация създава хуманитарен коридор, който е безопасна полоса за кораби от сборната зона, разположена на 20 мили югоизточно от пристанището Иличовск“, каза той.

Мизинцев припомни, че 67 чуждестранни кораба от 15 държави продължават да бъдат блокирани в украинските пристанища.

Мизинцев отбеляза, че високата минна опасност, „създадена от властите в Киев във вътрешните води на Украйна“ и териториалното море , за която няма съответни карти, както и заплахата от обстрел от Въоръжените сили на Украйна на корабите, следващи препоръчаните маршрути, не им позволяват да напускат безопасно пристанищата Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни и да отидат в открито море.

В същото време генерал-полковникът подчерта, че от страна на Руската федерация „няма опасност за свободата на гражданското корабоплаване.“

Ръководителят на Националния център за контрол на отбраната на Руската федерация призова цялата международна общност, включително Международната морска организация, „да повлияе на украинската страна и да предприеме ефективни мерки, насочени към деблокиране и гарантиране на безопасността на излизането на чужди кораби от пристанищата на Украйна.“