Украйна потвърди грешката си за поразения десантен кораб в пристанище Бердянск

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна потвърди информацията, че в пристанище Бердянск потъва големият десантен кораб „Саратов“ от състава на Черноморския флот на Руската федерация.

Преди два дни украинските сили съобщиха, че е поразен кораб „Орск“.

Още в същия ден източници на Maritime.bg в пристанището отхвърлиха тази информация, тъй като въпросният плавателен съд осъществи доставка на оборудване дни по-рано и напусна порта.

Въпреки това редица медии, включително в България, разпространиха неверните данни от Генералния щаб на Украйна.

Това е пореден подобен случай. Припомняме, че Въоръжените сили на Украйна разпространиха информация, че граничарите на о. Змийски са били убити в първия ден от конфликта с Руската федерация. По-късно стана ясно, че те са пленени, а вчера и освободени при размяна на пленници между двете страни.

Потвърждението за грешката в Бердянск създава съмнения, че „Саратов“ изобщо е поразяван от украинската страна. Твърденията, че пристанището е поразено от тактическа ракета „Точка-У“ също са с крайно малка вероятност, тъй като същата няма нужната далекобойност, предвид действителните позиции на украинските сили.

Версията за диверсия е също отхвърлена.

Всичко това дава основание да се твърди, че в пристанище Бердянск е станал инцидент, довел до гибелта на големия десантен кораб „Саратов“, предизвикан от грубо нарушаване на правилата за превоз на боеприпаси или правилата за обработка на горива.

Тази теза се потвърждава от записи от видеонаблюдение, които показват ситуацията в пристанището до един час преди избухването на пожара.

На тях не се вижда пристанището да е поразявано.

Съмнения за достоверността на част от разпространяваните данни поражда и недопускането на чуждестранни медии, включително екип на Maritime.bg, до пристанищната инфраструктура в Украйна. Страната твърди, че щетите по пристанищната инфраструктура възлизат на 622 млн. щ. долара, но тези данни не могат да бъдат потвърдени към момента.

Видео:

Още по темата: