Схема на маневриране за отклонение от открита плаваща мина

Снимка: Йени Шафак

Турция започна активно наблюдение за морски мини във водите на Черно море, съобщава вестник „Йени шафак“, след като вчера бе открита мина в непосредствена близост до северния вход на Босфора.

По-късно в събота местните власти провериха втори сигнал, но той не беше потвърден.

В наблюдението са активирани както плавателни, така и въздухоплавателни средства от състава на Военноморските сили, Полицията и Бреговата охрана на страната.

Междувременно страната забрани риболова в акваторията между границата с България и Кефкен.

В неделя медии в Турция съобщават, че властите все още не са съобщили какъв е типът открита морска мина.

Припомняме, че преди 10 дни руските служби съобщиха за потенциална опасност от дрейфащи украински морски мини от тип МЯМ и ЯРМ. Украйна отхвърли тези твърдения.

Междувременно Военноморският координационен елемент на българските ВМС обяви препоръки към корабоплавателите при плаване в райони с опасност от мини.

Сред мероприятията за намаляване вероятността от среща с мина са – усилване на наблюдението (зрително и техническо), намаляване на скоростта до безопасна, маневра за отклоняване от открита мина (съгласно схемата), аварийно-спасителни мероприятия (поддържане в незабавна готовност за използване на колективните и индивидуални спасителни средства) и плаване през опасни от мини райони по възможност само в светлата част от денонощието.

СХЕМА НА МАНЕВРИРАНЕ ЗА ОТКЛОНЕНИЕ ОТ ОТКРИТА ПЛАВАЩА МИНА

Схема: Военноморски координационен елемент

В същото време официалните власти на Руската Федерация обявиха, че от 25.03.2022г. се създава хуманитарен коридор за безопасното напускане и преминаване в открито море на чуждестранните кораби, намиращи се в украински пристанища, припомня Военноморският координационен елемент. Времето на действие на коридора е ежедневно от 08:00 ч. до 19:00 ч. (Московско време).

Коридорът представлява безопасна полоса на движение на корабите от сборния район, разположен 20 морски мили югоизточно от пристанище Черноморск. Дължината на хуманитарния коридор възлиза на 80 морски мили в югозападно направление, ширина на полосата за движение – 3 морски мили. Коридорът важи за Черно море и по него могат да се изведат единствено кораби от пристанищата – Николаев, Черноморск (Иличевск), Очаков, Одеса и Южний.

Във връзка с влошената ситуация в северната част на Черноморския регион, Центърът за търговско корабоплаване на НАТО препоръчва корабите да плават с повишено внимание в Черно море и да се движат на голямо разстояние от райони, в които се провеждат военни операции, според Военноморския координационен елемент. Представителите на търговското корабоплаване се съветват да спазват указанията на международните и национални морски власти. Препоръчва се плавания в Черно море да бъдат внимателно обмислени и планирани на базата на оценките за ескалиращата среда за сигурност.

Заглушаване на GPS и комуникационни сигнали, създаване на лъжливи AIS излъчвания, електронни смущения и кибератаки могат да настъпят в северозападната част на Черно море. Не се изключва възможността за атаки и отклонения на кораби в района.