Премиерът Кирил Петков за блокираните моряци в Украйна: За тях е най-безопасно да останат там

Недопустимо е да се прави политически ПР на гърба на хора в беда. От седмици българското правителство е в непрекъснат контакт с двата кораба в Украйна и техните екипажи. Това обяви премиерът Кирил Петков в публикация в профила си в социалните мрежи.

Коментарът му идва след проведена днес пресконференция, на която присъстваха близки на моряци от блокирания в Мариупол кораб с български екипаж „Царевна“. Те обявиха, че Украйна държи кораба и екипажа като жив щит срещу настъпващите сили на Руската федерация.

Събитието се проведе в партийната централа на ПП „Възраждане“ във Варна. Участва председателят на партията Костадин Костадинов. Той изтъкна, че държавата не е предприела нужното за оказване на съдействие и извеждане на моряците от Украйна.

Освен „Царевна“, блокиран в украинско пристанище е м/к „Рожен“ от състава на „Параходство Български морски флот“.

Припомняме, че украинските власти не допускат медии, включително екип на Maritime.bg, до пристанищната инфраструктура в страната, а в същото време твърдят, че са понесени щети в размер на над 600 милиона долара. Тази информация не може да бъде потвърдена.

„Екипажите имат храна и в момента за тях е най-безопасно да останат, където са“, подчертава премиерът и добавя, че пристанищата са минирани.

„Лично разговарях с капитана на кораба в Черноморск. Ако руската страна даде син коридор, този кораб може потенциално да бъде изведен с украински ескорт. Съществува обаче реална опасност да бъде поразен от морска мина. Има и други държави с кораби на това пристанище, които също като нас изчакват, защото докато не се осигури безрисково излизане, по-добре корабите и техните екипажи да останат на място. Корабът в Мариупол е в по-затруднено положение, защото пристанището е на фронтовата линия и за изкарването му е необходимо да се обезопасят мините, което към настоящия момент няма как да стане. Извеждането на екипажа по сухоземен път също е много опасно, защото има огромен риск от обстрел и реално и руските и украинските военни части трябва да дадат зелен коридор едновременно, което в този момент е невъзможно. Вместо да си правим политически ПР, ние работим ежедневно, следим ситуацията и търсим най-подходящия момент за предприемане на евакуационни действия. Като премиер имам задължение да осигуря извеждането на тези хора по безопасен начин. Няма да поема риск от взрив на морска мина или обстрел на нашите съграждани, особено когато те все още имат храна. Всичко друго е грозен ПР“, отсича премиерът.

Вижте още по темата:

Maritime.bg припомня, че преди 10 дни Руската федерация обяви минна опасност в Черно море. Преди ден край Босфора бе открита мина, което доведе до временно ограничаване на трафика. Турция започна активно наблюдение на акваторията за морски мини и забрани риболова в зоната от границата с България до Кефкен.

Още по темата тук: