Неизвестни лица с военни униформири са се качили на турски кораб в Черноморск

Илюстративно изображение

Неизвестни лица с военни униформи са се качили на борда на турския кораб RAHMI YAGCI (IMO: 9550852), който се намира в украинското пристанище Черноморск, потвърдиха от компанията-оператор на плавателния съд в телефонен разговор с Maritime.bg. Случаят е отпреди седмица.

От дружеството, което пожела да не се обявява името му, подчертаха дебело, че въпросните лица не са част от Въоръжените сили на Украйна. На снимки, разпространени в социалните мрежи, се вижда, че по униформите на въпросната група има отличителни знаци на украинската армия.

Те разпоредили на капитана да започне незабавно разтоварване на кораба. Турският капитан отказва да изпълни разпореждането.

„В момента обстановката е спокойна“, коментираха от турската фирма и не пожелаха да разкрият повече подробности за инцидента.

По-рано турски капитан заяви, че Украйна използва турските моряци за щит. „В началото на войната имахме общо 38 блокирани кораба. Но щом Русия пое контрола над пристанищата, те конвоираха нашите кораби със закъснение от ден-два. За съжаление украинската държава използва кораби, собственост на Турция, като щит и обяснява причината за неосвобождаването на нашите моряци с „положените мини от руснаците“. Тези твърдения не са верни“, отсича капитанът.

Близки на моряци от екипажа на блокирания в Мариупол м/к TZAREVNA изразиха притеснения за съдбата им. Те коментираха във Варна, че Украйна ги държи като жив щит срещу настъпващите сили на Руската федерация.

Три независими източника на Maritime.bg потвърдиха информацията, че на входните фарове на пристанище Черноморск има „затопен обект“. Такъв са видели и моряците от екипажа на турския кораб, потвърдиха от турското дружество.

Maritime.bg припомня, че Военното министерство на Украйна не допусна международен репортерски екип до въпросното пристанище. В същото време страната твърди, че по пристанищната инфраструктура са нанесени щети за над 620 млн. долара. Тези данни не могат да бъдат потвърдени.

По темата:

Украйна