Турция настоява Украйна да освободи корабите й

Турската асоциация на корабособствениците поиска от Украйна да подкрепи международните усилия за осигуряване на безопасен син коридор и извеждане на блокираните чуждестранни кораби в пристанища на страната. Според асоциацията, която цитира данни на Военното министерство на Руската федерация, 67 са плавателните съдове в пристанищата Николаев, Черноморск, Очаков, Одеса и Южни.

Коментирайки, че Русия е заявила гаранции за безопасността на корабоплаването, асоциацията настоява и Украйна да приеме подобен подход, гарантирайки извеждането на корабите и ограничавайки минната опасност.

„Бихме искали да изразим открито, че уважаваме всички права на Украйна като воюваща страна и че осъждаме изцяло и във всеки аспект отношението, на което са подложени украинските граждани, както и заплахите и опасностите, пред които са изправени. Освен това най-голямото ни желание е войната да приключи възможно най-скоро“, подчертават от Турската асоциация на корабособствениците (ТАК).

Въпреки това турската организация подчертава, че според адвокати няма правно основание за задържане в пристанища на кораби, които не плават под флага на Украйна.

„Тези кораби трябва да бъдат освободени незабавно и да им бъде разрешено да напуснат пристанищата. Нашите моряци са застрашени, а от друга страна нашите кораби са несправедливо блокирани да извършват търговска дейност. Не е редно да държим нашите моряци и кораби в тези пристанища с принудителен подход“, коментират от организацията.

Една четвърт от блокираните в Украйна кораби са контролирани от турски компании, според ТАК.

Вижте още: