Кап. Евтимов: Надявам се информацията за минната опасност да не се разпространява за нажежаване на обстановката

Силно се надявам, че информациите, които се подават в това направление са действително и единствено с оглед безопасността на корабите, които плават в Черно море, а не с оглед допълнително нажежаване на напрежението. Това заяви кап. Андриян Евтимов, морски посланик на IMO и управител на българската „Старгейт Маритайм“, в предаването „Въпросите“ с Генка Шикерова по ТВ1 по повод минната опасност в Черно море.

„В ситуацията на война това е риск в морските пространства“, допълни той. Според кап. Евтимов е изключително важно как този риск се оценява и каква информация се предоставя към плаващите в морето кораби.

Той припомни, че командването на българските Военноморски сили вече е определило риска за корабоплаването като нисък.

„Ситуацията с блокирани кораби в пристанища или морски пътища не е първа в историята на корабоплаването“, коментира кап. Евтимов, давайки пример с Шестдневната война между Израел и Египет през 1967 г., когато български кораб бе блокиран с години.

Той изрази надеждата си блокираните в Украйна кораби в крайна сметка да бъдат допуснати да отплават.

„Ситуацията е доста комплицирана и разбира се всичко зависи от волята на властите, независимо от това кой ще протегне първи ръка, за да реши този въпрос“, каза той.

Вижте още: