Украйна: Синият коридор е руска пропаганда

Това е просто нов знак за руската пропаганда. Така определя обявения от Руската федерация морски хуманитарен кодирор зам.-директорът на Украинската морска администрация Виктор Вушнов, цитиран от Ройтерс. Изказването му идва дни след настояването от страна на IMO и изразените притеснения от ООН за задълбочаващата се криза с екипажите на блокираните в местни пристанища кораби.

Най-малко 1 000 са моряците на кораби в украински пристанища, като на част от корабите провизиите привършват. Заплашително привършват провизиите и на менажиран от българска компания и блокиран в Мариупол кораб.

Вушнов твърди, че обявеният от руските власти коридор не е съгласуван с украинската страна.

„Поради продължаващата агресия срещу Украйна и руската дейност по полагане на мини в морето, никой не може да гарантира безопасността на корабоплаването в този регион“, обявява Вушков, с което практически отхвърля действащия от три дни син коридор.

Припомняме, че Русия гарантира сигурността на корабите, достигащи до него пред Международната морска организация, която разпространи до държавите-членки и циркуляр.

За да допусне отплаването на корабите, Вушков е заявил наличието и на „условия“, според Ройтерс.

„Русия трябва напълно да спре военните действия, да изтегли войските си и да гарантира свободата и безопасността на корабоплаването в Черно и Азовско море, включително чрез извършване на противоминните действия или позволяване на други крайбрежни държави да свършат тази работа“, казва той.

Вижте още: