Пожарът в Пристанище Бердянск засегнал и търговски кораб

Пожарът на борда на руския десантен кораб „Саратов“ в пристанище Бердянск, станал миналия четвъртък, 24-ти март, е засегнал и търговски кораб, съобщи авторитетният военноморски анализатор Х. И. Сътън. Той се позовава на сателитни изображения и съобщения в турски издания.

Maritime.bg припомня, че на борда на руския десантен кораб „Саратов“ избухна пожар, последван от взривяване боеприпаси, довел до гибелта на кораба на кей в пристанището. Според непотвърдена информация и към момента от командването на руския Черноморски флот, най-малко 12 военни моряци са загинали или ранени при инцидента.

Макар да е напълно ясно, че става дума за авария, близо седмица по-късно – украински медии продължават да разпространяват информация, че корабът е поразен от въоръжените сили на страната.

„Руският кораб „Саратов“ беше унищожен с оръжия, които не се използват за морски бой“, заявява генерал-майор Виктор Ягун от въоръжените сили на Украйна, обяви вчера Украйна24. Тогава други украински източници съобщиха, че заедно с кораба са унижощени „20 танка, 45 бронетранспортьора и 400 окупатори, както и предатели“.

Твърдения с ниска достоверност, тъй като далекобойността на „Точка-У“ не покрива пристанището, предвид обявената към миналия четвъртък позиция на сили на Украйна, способни да нанесат подобен удар – на над 120 км. от пристанището, според разпространявани в местните медии справки на Военното разузнаване на Великобритания.

Тогава в медии в Украйна, вероятно поради неразбиране, се появиха и твърдения, че флотът на страната е поразил кораба. Възможностите Военноморските сили на Украйна за водене на борба с противник бяха сведени до минимални или нулеви в първите 48 часа от началото на военния конфликт. Седмица след заявката за поразяване на „Саратов“, военният министър на РФ Сергей Шойгу заяви на брифинг, че ВМС практически вече не съществуват в състава на Въоръжените сили на Украйна.

Плаващият под флага на Сиера Леоне кораб за генерални товари RUSEN METE (IMO: 8516835) е плавателният съд, поразен при инцидента. Не е известно колко и какви щети са нанесени на кораба. Той се намира в пристанището от близо две години, след като е изоставен от корабособственика. Екипажът го е напуснал през миналата година при неизплащане на възнагражденията.

Междувременно вчера от Морската администрация на Украйна обявиха „условия“ за допускане отплаването на блокираните 67 кораба с над 1 000 моряци от пристанищата. Това ще се случи, когато приключат военните действия, според представител на администрацията.

Вижте още:

Коментари (0)
Коментирай