Украйна за мините в Черно море: Нов метод на пиратство от Русия

Дрейфащите в Черно море морски мини, за които първо съобщи руското контразузнаване ФСБ, не са украински. Те са били завзети през 2014 г. от Русия в Севастопол при анексирането на Крим. Сега се използват от Русия за дискредитиране на Украйна.

Това съобщи Министерството на външните работи на Украйна, предаде Дневник.

Ето какво се казва в текста:

„Министерството на външните работи на Украйна посочва, че от началото на мащабната агресивна война срещу Украйна Руската федерация засилва незаконната дейност на своите военноморски сили в Черно море.

Освен залавянето и унищожаването на цивилни кораби, бомбардирането на Украйна от морето Русия е изобретила нов метод за пиратство, който е използването на морски мини като неконтролирани плаващи боеприпаси. Такива носещи се на дрейф мини бяха открити на 26-28 март 2022 г. край бреговете на Турция и Румъния.

Според резултатите от идентификацията е установено, че това са морски мини, които към началото на 2022 г. не са регистрирани във Военноморските сили на Въоръжените сили на Украйна.

Тези мини бяха заловени от руските въоръжени сили през 2014 г. по време на военното нахлуване и временната руска окупация на украинския град Севастопол. Така Русия, използвайки морски мини, заловени през 2014 г., умишлено провокира и дискредитира Украйна пред международни партньори.

С подобни действия държавата агресор се стреми да прикрие своята незаконна дейност в Черно море, която противоречи на принципите и нормите на международното морско и хуманитарно право, както и да избегне отговорност за военни престъпления и пиратство.

Министерството на външните работи на Украйна подчертава, че умишленото използване от Русия на плаващи морски мини ги превръща в де факто оръжия за безразборно действие, което заплашва преди всичко цивилното корабоплаване и човешкия живот в морето в цялата акватория на Черно и и Азовско море, но също и Керченския и Проливите (Босфора и Дарданелите – бел.ред.).

Отговорността за използването на дрейфащи мини, както и за техните непредвидими последици се носи единствено от Руската федерация и нейния флот.

Украйна настоява за привличане на Русия към международна отговорност за незаконни действия в Черно море, военни престъпления и по-специално използването на морски мини като оръжие за безразборно действие, което се разпространява неконтролируемо в Черно море.

Украйна уведоми за използването от Русия на свободно носещи се мини в Черно море Международната морска организация в съответствие с нейните международни задължения, включително по време на извънредна сесия на Съвета и Правния комитет на ММО, както и международни партньори чрез NAVTEX.“

Вижте още: