Батальон „Азов“ използва пристанище Мариупол за въздушни доставки

Кадър от предоставено видео на Maritime.bg

Крайнодесният батальон „Азов“, който все по-често изглежда извън контрола на централната украинска власт, използва Пристанище Мариупол за въздушна доставка на оръжие и евакуация на ранени. Това стана ясно днес, след като Въоръжените сили на Донецката народна република свалиха 2 украински хеликоптера МИ-8 и плениха двама души от намиралите се на борда. Единият хеликоптер е поразен с трофеен преносим зенитно-ракетен комплекс „Стрингър“ и пада на около 10 nm от брега във водите на Азовско море, съобщи руското Министерство на отбраната. От думите на пленените стана ясно, че задачата е била да се превози оръжие до Пристанище Мариупол и силите на Украйна в града.

Към момента не е известно как двата хеликоптера успяват да преодолеят въздушната отбрана на Русия в района и достигат пристанището. Те кацат около 0500 ч. в района на пристанището. Половин час по-късно са свалени.

„Към 2200 ч. на 31 март пристанището все още се счита за контролирано от крайнодесния батальон „Азов“, заяви пред Maritime.bg офицер от руския флот, пожелал да запази анонимност.

Основните му сили обаче са съсредоточени в района на завода за стомана „Азовстал“, който отстои на няколко километра от пристанището. Там се водят ожесточени боеве. Бойци на крайнодесния украински батальон днес са обстрелвали и журналистически обозначен екип.

В пристанището на Мариупол има чуждестранни кораби.

Сателитно изображение от 29.03.2022, показващо ситуацията на Пристанище Мариупол. Руските сили са достигнали до южния вход на терминала. Изображението е предоставено от източник на Maritime.bg

Украйна продължава да не допуска отплаването на кораби. Представител на местната Морска администрация заяви, че са налице и специални „условия“, а именно – край на военните действия.

Днес Русия съобщи, че екипажите на блокирани кораби потвърждават, че Украйна не допуска тяхното отплаване и са отправяни заплахи към чуждестранните екипажи. Русия все още не е обявила син коридор за извеждане на корабите от Мариупол.

Припомняме, че на турски кораб в Черноморск вече се случи инцидент, при който неизвестни въоръжени лица изнудваха екипажа. Междувременно по категоричен начин са потвърдени данните за затопени украински катери на входните фарове на пристанището в Черноморск.

В социалните мрежи бе разпространен списък на плавателните съдове, останали в състава на ВМС на Украйна и местната Брегова охрана. Вчера военният министър на Русия Сергей Шойгу заяви, че практически силите на флота на унищожени.

ВИЖ В ПЪЛЕН РАЗМЕР

Междувременно анализаторът Х. И. Сътън разпространи сателитни изображения на групировка на Черноморския флот на Русия, намираща се югоизточно от Одеса.

По данни на Maritime.bg на сателитното изображения са 3 големи десантни кораба от Проект 775, 1 голям десантен кораб от Проект 11711, 1 фрегата от Проект 11356 и 1 патрулен кораб от проект 22160.

Днес от украинското оперативно командване „Юг“ заявиха, че наблюдават маневрите на групировката. Преди дни офицерът Владислав Назаров от същото командване не изключи потенциален десант в района на Одеса.

Продължават взаимните обвинения между Русия и Украйна за дрейфащите в Черно море морски мини. Днес Военното министерство на федерацията заяви, че Украйна е поставила общо 420 мини – 370 във водите на Черно море и 50 във водите на Азовско море.

„Руските експерти идентифицираха мините, открити в Черно море, като „Изделие 730″ – на въоръжение само в украинските сили. Такива мини на въоръжение във ВМФ на Русия няма, утилизирани са преди 2016 г. Руската федерация стриктно осигурява гражданското корабоплаване в Черно, Азовско и Средиземно море, минно оръжие не е използвано и няма да се използва“, обявиха от МО. Според руските военни най-малко 10 са дрейфащите в Черно море мини.

Украйна продължава да настоява за недопускане на кораби, плаващи под флага на Русия, до пристанища на Европейския съюз. Поредното искане дойде от президента Володимир Зеленски. Проучване на Maritime.bg показа, че въвеждането на подобна рестрикция в България може да стане причина за технически фалит на два средни дружества от сектор „Кораборемонт“ във Варна и Бургас и би застрашила работните места на около 2 000 българи.

Поне 67 кораба и най-малко 1 000 моряци, сред които и българи, остават блокирани в пристанищата на Украйна. НАТО сочи като висока опасността от директни удари по търговски кораби.