Турция работи за освобождаване на турските кораби от пристанищата на Украйна

Република Турция поддържа контакт с Руската федерация и Украйна за спешното и безопасно допускане отплаването на блокираните в украински пристанища турски кораби. Това заяви военният министър на южната ни съседка Хулуси Акар.

Акар съобщи, че турската страна има готовност да предостави кораби за евакуация на цивилното население от Мариупол.

Министърът заявява още, че към момента „няма проблеми с корабоплаването в Черно море“, свързани с обявената минна опасност. В отговор на журналистически въпроси, Акар заявява, че страната все още оценява опасността.

Maritime.bg припомня, че най-малко 67 чуждестранни кораба остават блокирани в пристанищата на Украйна от началото на военния конфликт. Над 1 000 са моряците на тях. Украйна не допуска отплаването на корабите. Според представител на местната Морска администрация това ще се случи след края на военните действия.

Междувременно Русия заяви, че ежедневно са отворени сините морски коридори за извеждане на корабите в черноморските пристанища. Все още няма официална информация за обявен от Русия коридор за блокираните в Мариупол плавателни съдове.

Maritime.bg припомня, че на два кораба има български моряци. Те се намират в пристанищата Мариупол и Черноморск.

В събота медии в Украйна съобщават, че Русия е нанесла удари по пристанищна инфраструктура в Одеса. Както и при предходните подобни съобщения, снимки, доказващи информацията не се разпространяват. Страната твърди, че са нанесени щети по пристанищната инфраструктура за над 620 млн. долара. В същото време до обектите в пристанищата, които се обявяват за поразени, не се допускат чуждестранни медии.

Също в събота руски военни кореспонденти разпространиха изображения от Мариупол, за които се твърди, че показват морски мини по улиците на града.

ВИЖТЕ ВИДЕО ТУК

Източници на Maritime.bg в Мариупол заявяват, че към 1400 ч. днес местното пристанище все още се счита за контролирано от крайнодесния батальон „Азов“.

Вижте още: