Михаил Силицкий: Руската армия унищожи наш кораб в Мариупол

Руската армия унищожи нашия кораб AZBURG (IMO: 9102899), който е блокиран в Пристанище Мариупол. Това заяви пред Maritime.bg Михаил Силицкий, управител на фирмата-мениджър „Днепъртранс“ на построения през 1995 г. и плаващ под флага на Доминиканската република кораб.

Към момента обаче няма официално потвърждение дали става дума за случаен удар и кои сили са отговорни за него.

„Снощи машинното отделение е поразено от снаряд. Имало е експлозия и пожар. Според капитана, оборудването, машините и механизмите са тотална щета“, заяви Силицкий.

Той обяви, че на борда на AZBURG има 12 души.

На съседно кейово място до AZBURG има друг плавателен съд, който също е понесъл щети, следствие на обстрел, твърдят от базираната в Херсон компания.

Силицкий заяви, че няма информация дали към 1000 ч. днес контролът над пристанището вече е взет от руските сили.

Според думите на украинеца, на борда на AZBURG има провизиции максимум за още една седмица.

Maritime.bg припомня, че снощи руските сили в района на Мариупол щурмуваха с. Моряков. То е подстъп за овладяване на пристанището в града. По последни данни – пристанището и района на заводите „Азовстал“ и „Азовмаш“ все още се контролират от украински сили. Потвърдена е информацията, че над 200 военни от 503-ти батальон на украинската морска пехота са се предали.

По данни на Maritime.bg към 1000 ч. няма промяна в оперативната обстановка в района на пристанището, където се намира контролиран от българска компания кораб с наши моряци.

Вижте още: