Украйна е откъсната от международната морска търговия, срив на товарооборота в руски пристанища

Глобалната търговия е поела сериозен удар след започване на войната в Украйна. След повече от месец война, сега стават ясни негативните последици за световната търговия, съобщиха от Килския институт за световната икономика. Базираната в Германия изследователска организация анализира морския трафик от и към 500 пристанища, за да оцени търговските потоци в 75 държави, които са основа за т.нар. „Килски индикатор за търговията“. Сега той показва, че конфликтът тежи върху почти всички икономики и върху световната търговия като цяло.

Нарастващата изолация на Русия се отразява в рязък спад в броя на контейнеровозите, пристигащи и заминаващи от нейните пристанища. В световен мащаб тенденцията за сериозни забавяния при обработката на контейнери се увеличава, според немските анализатори.

Според последната актуализация на данните на търговския индикатор на организацията за март се очаква световната търговия да спадне с 2,8 процента в сравнение с предходния месец.

Търговският индикатор е отрицателен за почти всички наблюдавани икономики. В Германия се очаква износът да спадне с 3,7% спрямо февруари, а вносът – с 3,2%. Също така за ЕС на хоризонта са спадове на износа (-5,6%) и вноса (-3,4%). В САЩ се очаква износът да спадне по-рязко с -3,4 процента, отколкото вносът с -0,6 процента.

За Русия търговският индикатор на организацията показва допълнителен спад в търговията (износ: -5,0 процента; внос: -9,7 процента). В трите най-големи руски пристанища Санкт Петербург, Владивосток и Новоросийск контейнерният трафик вече е намалял наполовина.

Украйна е практически откъсната от международната морска търговия. От избухването на войната в най-важното пристанище на страната Одеса на Черно море не е влизал голям контейнеровоз.

Сигналите за Китай сочат към стагнация, за внос (+0,9 процента) и за износ (-0,9 процента). „Налагането на COVID-ограничения и затварянето на Шанхай, където се произвеждат предимно електроника за износ, все още не е ясно отразено в търговските данни за март. Вероятно и защото пристанището там продължава да работи“, според организацията.