Олег Никитин, ДНР: При първа възможност ще евакуираме моряците от кораб „Царевна“

При първа възможност ще евакуираме и моряците от кораб „Царевна“. Това заяви пред Maritime.bg официалният представител на Донецката народна република Олег Никитин. Той е отговорен за евакуацията на екипажите на блокираните кораби в морското търговско пристанище на Мариупол.

Никитин заяви, че разпространената вчера информация за моторен кораб „Царевна“ е свързана с анализ на оперативната информация за предходния ден. „На база анализ на данните, които имаме, можем да заключим, че там все още има военно присъствие“, заяви Никитин по повод района около кораб „Царевна“.

Той коментира, че в събота „украински военни, вероятно от батальон „Азов“, са забелязани в района на кораба“. „С очите си ги видях“, заяви той.

Никитин коментира, че представители на ДНР все още не са се качили на борда на бълкера с български екипаж. Тази информация е потвърдена и от базираната във Варна компания-мениджър на кораба.

В неделя руски военни кореспонденти, с които Maritime.bg е във връзка и които осигуриха контакта с Никитин, се намираха на около 300 метра от „Царевна“ и около кораба не се виждаше бронирана техника или активни бойни действия.

Никитин заяви готовност, че силите на ДНР ще евакуират българския екипаж, когато достигнат кораба. „Да, ще бъдат евакуирани към Донецк, както всички останали екипажи“, заяви той.

По думите му е невъзможно извеждането на корабите от Пристанище Мариупол. „Фарватерът е миниран, потопени са два крана. Самоубийство е извеждането на корабите от пристанището“, подчерта той.

„Взето е решение да се изведат всички членове на екипажите на корабите“, подчерта той.

Никитин не се ангажира с конкретен срок, кога може да се очаква евакуацията на българските моряци, но заяви, че това по всяка вероятност ще се случи „в следващите дни“.

Видео:

Войната в Украйна