ITF: Още 100 души от семейства на моряци са евакуирани от Украйна

Осигурена е помощ за над 100 души от семейства на моряци за напускане на Украйна, съобщиха от ITF. Организацията работи съвместно със Синдиката на работниците в морския транспорт на Украйна (MTWTU) и корабния мениджър V.Group за евакуация на близки на украински моряци.

Инициативата е насочена към подпомагане на моряците и техните семейства, много от които живеят около пристанищни региони като Одеса и Мариупол.

„Много семейства на моряци са в епицентъра на военните действия, които се провеждат в ключови морски градове в Украйна. Правим всичко възможно, за да гарантираме безопасността им. Преди началото на този проект помогнахме на повече от 60 души да преминат границата, използвайки ресурсите на MTWTU. Натрупахме ценен опит и сме благодарни за възможността да продължим този проект, който определено е приоритет номер едно за семействата на моряците сега“, казва Олег Григорюк, председател на MTWTU.

„За по-малко от три седмици помогнахме на повече от 100 души да стигнат до безопасно и сигурно настаняване и предоставихме подкрепа, докато се планират по-нататъшни пътувания. Едва можем да си представим нивата на смелост и издръжливост, необходими за предприемането на тези опасни пътувания. Продължаваме да призоваваме партньорите от индустрията да се присъединят към нашата инициатива, за да можем да продължим проекта толкова дълго, колкото е необходимо и да помогнем на възможно най-много моряшки семейства“, каза Кейти Хигинботъм, ръководител на ITF Seafarers’ Trust.

Вижте още: