Моряшки семейства от Украйна увеличиха търсенето на имоти под наем във Варна

Бежанската криза от Украйна оказва сериозно влияние върху наемния пазар на недвижими имоти във Варна, отчитат експерти. Около 60-70% от всички търсещи жилища под наем в момента са украинци. Предпочитаните райони за тях са Приморски парк и квартали близо до морето. Не без значение е и наличието на зеленина, детски площадки, училища и детски градини.

Основният контингент търсещи жилища са семейства на моряци.

Имоти под наем търсят и украински учители и IT специалисти, пристигащи от Киев, Одеса, Мариупол и Николаев. Рядкост са представителите на българската диаспора в Украйна. 

„Отчитаме два типа потребители, едните търсят нискобюджетни имоти под наем за настаняване, но не липсват и хора с интерес в сегмента на луксозните имоти. Украинците пристигат с цялото си семейство – баби, дядовци, деца, домашни любимци и тези от тях, които могат да си позволят по-луксозен имот със сигурност се съобразяват с нуждите си и предпочитат големи жилища, оборудвани с всичко необходимо. Забелязваме, че сред предпочитаните за тях екстри са наличието на вана и подово отопление. Не липсва и търсене на къщи под наем.“ – сподели Кристина Кръстева, маркетинг мениджър в агенция за недвижими.

Средният бюджет отделян от украинците за наем на жилище във Варна е 600 евро, като той се оказва достатъчен, за да открият подходящ за тях дом. Наемодателите от своя страна започват да преглъщат първоначалните притеснения що се отнася до събирането на такси за консумативи и краткосрочния период, за който жилищата могат да бъдат наети и все по-смело отдават имотите си на украинци. За своя сигурност обаче, изискуемият предварително депозит е на стойността два наема на съответното жилище.

Експертите уточняват, че към момента търсенето за конкретни критерии надвишава предлагането и скоро могат да се очакват нови нива на наемните цени за Варна, особено в сегмента на луксозни имоти