Крайцер „Москва“ потъна

По време на буксировката на крайцер „Москва“ до пристанището на местоназначение поради нарушаване цялостта на корпуса, получено по време на пожара и детонацията на боеприпаси, корабът загуби своята устойчивост. Корабът потъна при щормови условия“.

Това гласи съобщение на Военното министерство на Руската федерация, разпространено от местни медии в късните часове на 14 април.

Руският ракетен крайцер „Москва“ е на вода и в момента се провлачва, съобщиха от Министерството на отбраната около 1400 ч. днес.

По-рано бе съобщено, че следствие на пожар е последвала детонация на боеприпаси. Екипажът на флагманския кораб е евакуиран на други съдове на Черноморския флот.

Припомняме, че Украйна обяви, че е поразила кораба с ракета „Нептун“.

Неотдавна Украйна разпространи по подобен начин информация за поразяването на десантен кораб в Бердянск. Тези данни се оказаха напълно недействителни, включително част от разпространената информация бе опровергана от въоръжените сили на страната.

„Москва“ е ракетен крайцер на руския военноморски флот. Главен кораб по проекта 1164 „Атлант“. Влиза в състава на 30-а дивизия надводни кораби на Черноморския флот. Построен от корабостроителния завод „61 комунара“ в Николаев под името „Слава“. След излизането от експлоатация на противолодъчния крайцер „Москва“ от проекта 1123, наследява неговото име и става флагман на Черноморския флот. „Москва“ бе предназначен за нанасяне на удари по големите надводни кораби на противника, осигурява бойната устойчивост на корабните противолодъчни групи, противовъздушна отбрана на отдалечените съединения, огнева поддръжка на десанта.