Започна разминирането на пристанище Мариупол, вижте първи снимки на кораб „Царевна“

Днес е започнало разминирането на акваторията на Пристанище Мариупол и е извършено обследване на потопените плаващи кранове, заявиха източници на Maritime.bg във въоръжените сили на Донецката народна република.

В днешния ден стана ясно, че руските сили са овладяли напълно района на завод „Илича“. Ожесточени продължават да са боевете за последните позиции на крайнодесния батальон „Азов“, намиращи се в завод „Азовстал“, разположен на няколко километра от пристанището.

Представители на руските въоръжени сили не можаха да се ангажират със срок, в който да завърши цялостното разминиране на минно заграждение пред пристанището, включително изтеглянето и изваждането на потопените кранове.

„Вероятно това ще се случи след зачистката в завод „Азовстал“, с което ще се гарантира безопасността в района на пристанището. Чак тогава можем да говорим за безопасно извеждане на кораби от Мариупол“, заяви официален представител на ДНР.

Припомняме, че сили на Донецката народна република и Руската федерация осигуриха евакуацията на 15 моряци от екипажа на моторен кораб „Царевна“. На кораба останаха други петима моряци – капитанът, двама българи и двама украинци. След като два дни българските власти отказваха да говорят как са били евакуирани 15-те моряци от екипажа, премиерът Кирил Петков обясни днес, че е бил използван даден от руската армия коридор, предаде Mediapool.

Междувременно официалният представител на въоръжените сили на Донецката народна република Олег Никитин предостави на Maritime.bg заснети от него снимки на моторния кораб:

Войната в Украйна