Кап. Петър Гембешев: Не сме застраховани от нови инциденти като този с кораб Vera Su

Продължава полемиката около инцидента с VERA SU, който породи много тревожни въпроси за състоянието на морското ни спасяване. Случилото се бе толкова скандално, че още дълго ще стои в центъра на общественото внимание. Сега, обаче по-важна е думата на специалистите и поуките, които те извличат от проточилата се повече от един месец операция, за да имаме наистина ефективна аварийно спасителна дейност на море и скандалите, като този с VERA SU, да останат в миналото.

Една от поуките по мое лично мнение е, че всичко около инцидента щеше да се нареди много по-лесно, ако се действаше навреме, тоест, ако имаше такава процедура при която още сутринта, когато VERA SU заседна край Камен бряг, властите да отидат на място и да направят проверка на кораба, сподели пред Мaritime.bg к.д.п. Петър Гембешев, ръководител на Морския квалификационен център към Техническия университет – Варна, пряко ангажиран със случилото се тогава.  Припомняме, че по време на инцидента заедно с корабособственика и в присъствието на представител на ИА“Морска администрация“ още на втория ден бе направен точен цифров модел на кораба и бяха разиграни първични решения за разрешаване на ситуацията. В последствие, когато ситуацията се усложни многократно с мобилна версия на симулатора, изнесена на борда на кораба, се разиграваха различни сценарии и цифровият модел даваше бързи решения на екипа. Разбира се кап. Димкин и неговият екип извършваха точните разтоварни и структурни изчисления и на тяхна база бяха взети финалните решения за конкретните действия. 

Основно в този случая се прави проверка за употреба на алкохол и наркотици, тоест дали екипажът е бил под въздействието на такива упойващи вещества. И от там нататък цялата процедура по спасяването щеше да придобие съвсем друг характер. продължи кап. Гембешев. А в случая разследването стана много късно, мисля че беше минала цяла седмица, достатъчно време за да бъдат прикрити всички следи, ако е имало нещо, добави капитанът.

Втората поука за мен е от допуснатото голямо забавяне до започване на самата операция. Вярно, при такава процедура корабособственикът, трябва да бъде известен и да предприеме мерки за снемане на кораба от засядането, като наеме съответната организация. Тогава негов представител беше в нашия център, където му направихме подробни изчисления как точно да снеме плавателния съд от мястото, където беше заседнал. Посочихме, каква да е процедурата най-лесно и бързо това да стане като се разтовари известно количество от товара (около 700 тона), за да се облекчи кораба и да остане на вода без да наруши максималното водоизместване на лятна товарна марка, така че да се запази здрав товара и кораба. Както вече споменахме новите технологии е комбинация с  висококвалифицираните специалисти, с които – както се видя България разполага – събрани на едно място могат да предоставят бързи и адекватни решения в критични ситуации. Най-важно е да се направи пълен анализ на ситуацията в широк кръг от професионалисти в областта и да се направи най-добър алгоритъм за работа в такива ситуации, смята капитанът.

Ситуацията на VERA SU можеше да се овладее още в самото начало, ако имаше изграден алгоритъм на работа. Тогава, в самото начало (още не беше повредена самата ходова част, както и рулевата група и задвижването) корабът можеше сам и с малко буксирна помощ от страна на влекач да излезе без да създаде големи проблеми на околната среда. Обаче стана така, че поради нехайство или нещо друго, не съм компетентен да определя, турският корабособственик забави процедурата по спасяването, което в съчетание с липсата на ясен алгоритъм при такива ситуации влоши и направи ситуацията критична. През следващата седмица метеорологичните условия рязко се влошиха, пробойните на кораба се разшириха. Получи се проникване, след това и навлизане на морска вода в товарното му помещение, а по-късно и в машинното отделение, а в самото началото беше само леко повредена външната обшивка на подводната част на кораба, каза още той.

Кап. Гембешев изтъкна и още една сериозна поука от инцидента с VERA SU, свързана със самата трафик зона, по която се движат корабите и която е направена много близо до брега.

Разгледахме целия случая на нашите симулатори в центъра и се оказа, че просто времето за реагиране на помощник-капитана е било броени минути, достатъчно при неадекватна реакция  корабът вече да е заседнал, каза още кап. Гембешев. Мисля че колегите в момента работят по въпроса трафик сепарацията да се изведе по-навътре в морето, примерно на 12-милната зона, каза той.

На въпроса, какво смята че трябва да се направи, за да не се допускат в бъдеще подобни фрапиращи случаи, повече от месец кораб да стои заседнал и то на място, където е природен резерват, специалистът подчерта:

„Първото и най-важно е събиране на широк кръг от доказани специалисти в областта и заедно с компетентните морски власти да се изработи адекватен алгоритъм за работа при такива кризисни ситуации. Както и пълен анализ на текущите средства и с какво те трябва да се надградят за различни морски аварии, за да сме максимално подготвени. Нямаме ли процедури и средства, както и добра подготовка на екипите за работа, въпрос на време е повтаряне на кризата. Второ. Изместването на зоната за трафик сепарациите навътре в морето, което е свързано с промени в закона за морските пространства. Тъй като корабът влиза в зоната, която е в териториалните води и задължително вече е под радарно наблюдение и Гранична полиция или друг орган може да изпрати катер да провери, защо той не се регистрира по надлежния ред. В случая VERA SU са го виждали два часа преди да стане инцидента и са го викали от трафик кулата във Варна, но не са получили отговор. По закон те нямат право да се намесват преди корабът да е стигнал трафик зоната, а когато е влязъл в нея, имало само няколко минути преди да заседне на брега“.

За изместването на трафик зоната се говори от години и защо не е станало досега, кап. Гембешев отговори, че процедурата е дълга, свързана с международни въпроси. Но той е убеден, че инцидентът с VERA SU ще ускори намирането на решението. Другото, което според него трябва да се пипне са наредбите, свързани с контрола и да се изисква незабавна проверка на борда на такъв кораб. Ако това беше станало веднага и примерно бе открита употребата на алкохол или наркотици от екипажа цялата по-нататъшна процедура се променя и държавата в лицето на ИАМА можеше направо да издаде заповед, какво да се направи с кораба. Тогава щеше да бъде спестено умишленото забавяне от страна на корабособственика.

А що се отнася до самата организация по морското ни спасяване в случая с VERA SU, кап. Гембешев има забележка за изпратения кран с неподходящ грайфер, който при започналото разтоваряне на част от товара разпиля част от него във водата. Ако не беше станал този пропуск с грайфера на крана, корабът щял да бъде снет още на сутринта на същия ден и щеше да се избегне другата операция, която била много по-сложна и скъпа. По неговите думи инцидентът отворил отново стария нерешен въпрос, свързан с материално-техническата база на морската аварийно спасителната дейност.

Навремето службата ни по търсене и спасяване на море разполагаше с „Перун“, много модерен кораб за времето си, направен точно за такива процедури, но вече го няма, нарязан на скрап. В момента има дебати държавата да поръча нов спасителен кораб, с който да може адекватно да се реагира при възникнали тежки ситуации. И това също трябва да стане час по-скоро, защото не сме застраховани от нови инциденти като този с VERA SU, допълни в заключение кап. Гембешев.

Коментари (0)
Коментирай