Гърция освобождава арестуван руски танкер

Руският танкер, задържан от Гърция тази седмица и според съобщенията, превозващ ирански петрол, ще бъде освободен на фона на объркване относно санкциите срещу собствениците му, предава „Ройтерс“, информира News.bg.

„Органът за борба с прането на пари е наредил на бреговата охрана да освободи кораба“, каза служител на гръцкото правителство, без да предостави повече подробности.

Във вторник гръцките власти задържаха танкер PEGAS, плаващ под руски флаг. На кораба има 19-членен екипаж, съставен от руски моряци.

Тогава Гърция обяви, че корабът е „конфискуван като част от санкциите на ЕС срещу Русия за нахлуването в Украйна“.

Танкерът е сред петте кораба, санкционирани от Съединените щати на 22 февруари 2022 г. – два дни преди инвазията на Русия в Украйна – като част от по-широки санкции срещу „Промсвязбанк“, банка, която Вашингтон определи като критична за отбранителния сектор на Русия.

Гръцки източници, близки до въпроса, казаха, че след проверките не са установени законови основания за продължаване на задържането на PEGAS, тъй като корабът наскоро е сменил собствеността си и новият му собственик не е в списъка със санкции на ЕС. Още при задържането му беше уточнено, че Гърция няма претенции към товара му, припомня News.bg.

Вижте още: